Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în data de 22 martie, va fi marcată, ca în fiecare an, și de autoritățile de mediu din Olt, care vor face o vizită de documentare la Centrala Hidroelectrică Arceşti.
„Dezvoltarea durabilă sau sustenabilă reprezintă dezvoltarea care corespunde necesităţilor prezentului, fără a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile necesităţi, aşa cum e definită prin OUG nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului. Astfel că un element important pentru o dezvoltare sustenabilă şi pentru îmbunătăţirea calităţii mediului este utilizarea eficientă a resurselor naturale pentru a satisface nevoile umane, dar care să asigure şi un acces echitabil la utilizarea mediului de către generaţiile prezente şi viitoare”, a explicat reprezentanta APM Olt.
Apa nu trebuie privită ca un produs comercial oarecare, ci ca patrimoniu natural ce trebuie protejat, tratat şi apărat ca atare, spun specialiștii. Apa, o resursă naturală regenerabilă, vulnerabilă şi limitată, reprezintă un element indispensabil pentru viaţă şi pentru societate, materie primă pentru activităţi productive, sursă de energie şi cale de transport cât şi factor determinant în menţinerea echilibrului ecologic, mai spun ei.
În anul 1992, la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare ce a fost organizată la Rio de Janeiro, s-a luat decizia ca ziua de 22 martie să fie sărbătorită ca Ziua Mondială a Apei. Programul Naţiunilor Unite este instituţia sub egida căreia sunt organizate la nivel mondial diferite acţiuni de celebrare a acestui eveniment.