Şefa Tribunalului Olt, Carmen Marinescu, arestată preventiv în dosarul şpăgii oferite de Bercea Mondial

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au admis, marţi, propunerea de arestare preventivă a procurorilor DNA în cazul şefei Tribunalului Olt, judecătoarea Carmen Marinescu, reţinută luni după-amiază pentru luare de mită, trafic de influență și fals în declarații într-un dosar în care interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, o acuză că ar fi primit bani din partea familiei lui pentru a da o soluţie favorabilă în cauza în care interlopul a fost, ulterior, condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru tentativă de omor. În acest dosar mai sunt cercetaţi soţul judecătoarei, Iuliu-Severus Marinescu, şi avocatul Dumitru Cismaru, deja arestaţi preventiv.

„Admite propunerea. în baza art. 226 al 1,2 Cpp rap la art 223 al 2 Cpp şi art 202 al 1 Cpp dispune arestarea preventivă a inculaptei Marinescu Eugenia Carmen pe o perioada de 30 de zile, începând cu 24.03.2015 şi până la 22.04.2015 inclusiv”, se arată în încheierea magistraţilor craioveni. Decizia nu este definitivă, ea fiind contestată deja de inculpată.

Procurorii DNA Craiova au dispus, luni, reţinerea pentru 24 de ore, cerând, ulterior, Curţii de Apel Craiova arestarea preventivă a judecătoarei Eugenia-Carmen Marinescu, președinte al Tribunalului Olt, urmărită penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență și fals în declarații în formă continuată. 

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea potrivit căreia Eugenia Carmen Marinescu  a pretins și a primit, prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru – avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunțătoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denunțătorului în stare de libertate și pentru a pronunța o soluție pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar și pentru a interveni, în același scop, pe lângă ceilalți judecători care urmau să judece cauza.

Suma de bani menționată a fost primită de avocatul Dumitru Cismaru în două tranșe: 150.000 de euro înaintea termenului de judecată din data de 31.08.2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului prevenit cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea şi 50.000 de euro în data de 20.09.2011, judecătorul Eugenia Carmen  Marinescu amânând pronunțarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea ori țara pentru data de 22.09.2011, când a și admis cererea formulată de inculpat, înlocuind măsura arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

„După primirea sumei de 200.000 de euro, la trei luni de la pronunțarea încheierii din data de 22.09.2011, respectiv în intervalul 14 – 22.12.2011, Marinescu Eugenia-Carmen și Marinescu luliu-Severus (soțul acesteia) au achiziționat trei suprafețe de teren și o casă, două dintre aceste achiziții nefiind menționate în declarațiile de avere ale magistratului, astfel: 1.) Marinescu luliu-Severus a primit de la o persoană apropiată de avocatul Cismaru Dumitru o donație reprezentând un teren în suprafață de 703 mp și o construcție de 29 mp pe același amplasament, situat în localitatea Băile Olănești. În realitate, pentru a evita menționarea magistratului judecător Marinescu Eugenia-Carmen în contractul de cumpărare a acestui imobil, inculpații Marinescu luliu-Severus și Cismaru Dumitru au determinat-o pe proprietară să accepte încheierea unui act de donație, în realitate între părți fiind încheiat un contract tipic de vânzare-cumpărare și fiind plătit prețul de 55.000 lei. 2) Marinescu luliu-Severus a dobândit, prin cumpărare de la o altă persoană, un teren situat în localitatea Corbu, județul Constanța, în suprafață de 1250 mp. Există indicii privind subevaluarea prețului achitat de inculpat, urmând a fi efectuate în continuare cercetări în cauză cu privire la această tranzacție. Aceste două achiziții nu sunt menționate în declarațiile de avere întocmite și depuse în cursul anilor 2012 și 2013 de magistratul judecător Marinescu Eugenia-Carmen, potrivit art. 93 din Legea 303/2004. 3) Marinescu Eugenia-Carmen și Marinescu luliu-Severus au achiziționat un teren intravilan de 600 mp situat în municipiul Slatina, tranzacție consemnată în declarația de avere a magistratului. Terenul în cauză a fost trecut de către Consiliul Local Slatina din domeniul public în inventarul bunurilor ce aparțin domeniului privat al municipiului Slatina prin Hotărârea Consiliului Local (C.L.) Slatina nr. 170 din 26.07.2011. În realitate aceste imobile, precum și cel situat în localitatea Corbu, județul Constanța, în suprafață de 1250 mp, au fost achiziționate din suma de 200.000 de euro pretinsă și primită de suspecta Marinescu Eugenia-Carmen prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru, toate aceste demersuri fiind efectuate în scopul ascunderii sau al ascunderii și disimulării originii ilicite a acestor bunuri și ajutarea persoanelor care au săvârșit infracțiunea din care provin bunurile să se sustragă de la răspunderea penală. Suspectei Marinescu Eugenia Carmen i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, se arată în rechizitoriul procurorilor. 

Prin încheierea penală nr. 48/21.03.2015, pronunțată în același dosar de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Craiova, s-a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Iulius-Severus Marinescu, soțul judecătoarei, și Dumitru Cismaru pe o perioadă de 30 de zile, dar și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de inculpatul Ilie Bucă.

DNA face precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Eugenia Carmen Marinescu a absolvit Facultatea de Drept Spiru Haret Bucureşti în anul 1999, examenul de licenţă susţinându-l în cadrul Universităţii Bucureşti. În perioada 1999 – 2006, ea a profesat ca avocat în cadrul Baroului Olt. A fost, apoi, judecător la Judecătoria Târgu Lăpuş (2006 – 2009), vicepreşedinte al Judecătoriei Slatina (2009 – 2010) şi judecător la Tribunalul Olt din 2010. În 2013 ea a fost numită, prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii 650/2013, în funcţia de vicepreşedinte al Tribunalului Olt în urma promovării concursului. Mandatul acesta ar fi expirat la data de 15.07.2016, însă ea a concurat, anul trecut, pentru funcţia de preşedinte al Tribunalului Olt, obţinând cel mai bun punctaj şi fiind, astfel, numită pe post.
 
Potrivit ultimei declaraţii de avere postată pe site-ul CSM, Eugenia Carmen Marinescu deţine două hectare de teren agricol în localitatea Potcoava, 2.500 mp de teren forestier în aceeaşi localitate, un teren intravilan de 600 mp (bun comun) şi un apartament în Slatina şi două autoturisme. Ea are şi datorii de circa 120.000 de lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here