Vâlcov, prins cu lingouri de aur, bani şi opere de artă de procurorii DNA. Cercetările asupra demnitarului, extinse

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) extinde urmărirea penală în cazul senatorului Darius Vâlcov în lumina unor noi fapte săvârşite de demnitar, pentru care procurorii cer Senatului un nou aviz de reţinere şi arestare a acestuia. Potrivit procurorilor, acesta ar fi ascuns mai multe lingouri de aur, 90.000 de euro şi peste 1,3 milioane de lei. Noile acuzaţii îl vizează pe Vâlcov în calitate de senator şi de ministru.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Koveşi, a transmis, marţi, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţia şi Justiţie, Tiberiu Niţu, referatul cauzei în vederea sesizării Senatului, căruia i se cere un nou aviz pentru efectuarea, în continuare, a urmăririi penale faţă de inculpatul Darius Bogdan Vâlcov, dar şi reţenerea şi arestarea sa pentru săvârșirea, în exercițiul funcției de senator și ministru în Guvernul României, a infracțiunii de „efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale”.

Potrivit procurorilor anticorupție, începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Darius Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși.

„Produsul infracțional obținut în urma săvârșirii infracțiunilor față de care se efectuează cercetări (trafic de influență și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conținând următoarele: 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat RENOIR, un tablou inscripționat JEAN COCTEAU şi o pictură pe lemn, inscripționat AUREL ACASANDREI”, se arată într-un comunicat al DNA.

DNA a cerut Senatului un prim aviz pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov în dosarul în care acesta este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica.

„Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului «Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt», având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări. Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății”, se arată în ordonanța DNA.

Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius, mai spun procurorii. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Lucian Petruț Sușală, Timofte Petre-Bogdan, Cristian Constantin Tomescu și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că, urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, suspectul Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.În propunerea de arestare preventivă pe care procurorii DNA au formulat-o pe numele primarului Slatinei se arată că Darius Vâlcov primea comisioanele în pungi de plastic. Sumele de bani erau uriașe, până la un milion de lei. În referatul cu propunerea de arestare preventivă se vorbește și despre întâlniri prin cimitire.

Comisia juridică a Senatului a luat în discuţie, marţi, cererea DNA, dar nu a putut da un vot în favoarea sau împotriva solicitării procurorilor anticorupţie de reţinere şi arestare preventivă a senatorului Darius Vâlcov, înregistrându-se egalitate, respectiv cinci voturi ”pentru” şi cinci ”împotrivă” şi o abţinere.

Minel Prina, actual primar al Slatinei, a fost plasat în arest la domiciliu în acest dosar, iar Lucian Petruţ Şuşală, directorul SC Imobiliare Consloc SA Slatina, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Ei au contestat măsurile dispuse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, Timofte Petre-Bogdan şi Cristian Constantin Tomescu, om de afaceri care controlează firma de construcţii Cafmin SRL Slatina, au fost puşi sub control judiciar.

1 COMENTARIU

  1. De ce firma de cadastru e vorba,Millenium Topographica cumva,unde lucreaza o gramada de pedelisti?Urmeaza Barbulescu,pentru ca se vorbeste si de o firma de avocatura.Ii loveste pe toti si in toate partile bratul legii.A venit si timpul lor:Valcov,Barbulescu,Tomescu,Ghenciu,Minel,Smarandache(care s-a plimbat prin toata lumea prin fundatia aia prin care se spala bani).Bun,asta e hoarda pedelista,cand vor lovi procurorii si hoarda pesedista?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here