Proiectul „Copilărie fără delincvenţă”, derulat şi în Olt de poliţiştii de la Prevenirea Criminalităţii

Proiectul „Copilărie fără delincvenţă”, finanţat din fonduri comunitare în perioada octombrie 2014 – martie 2015, în cadrul granturilor „Prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii (ISEC) ale Comisiei Europene şi derulat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a fost implementat şi la nivelul judeţului Olt.

La nivelul judeţului Olt s-a urmărit creşterea eficienţei programelor de prevenire a delincvenţei juvenile la minorii cu vârsta sub 14 ani, proiectul fiind implementat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

„Scopul acestui demers a fost evaluarea nivelului general de informare cu privire la consecinţele pe care le implică adoptarea unor comportamente antisociale la minorii sub 14 ani, precum şi cunoaşterea metodelor de prevenire a delincvenţei juvenile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, comisarul şef Claudia Radu.

Pentru implementarea acestui proiect în Olt, unitatea de învăţământ selectată a fost Şcoala Gimnazială cu clasele I-VIII „Constantin. Brâncoveanu”, în cadrul căreia a fost aplicat un sondaj de opinie pre-campanie, unui număr de 41 de profesori, părinţi şi elevi, în vederea identificării nevoilor concrete de informare a beneficiarilor.

„Pe parcursul celor 6 luni alocate derulării acestui inedit proiect, au fost desfăşurate activităţi de informare a elevilor, părinţilor şi profesorilor, punându-se accentul pe formarea celor 10 elevi din cadrul Consiliului Elevilor, care vor fi promotori ai informaţiilor primite de la specialiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, ai D.G.A.S.P.C. Olt, pe domenii de interes precum violenţa în incinta/afara unităţilor de învăţământ, răspunderea penală a minorilor, traficul de fiinţe umane, furturile din buzunare, genţi, etc., în rândul colegilor lor din şcoală”, a mai spus Claudia Radu.

În plus, în luna martie a acestui an, elevii participanţi la acţiunile de informare au fost implicaţi în derularea de concursuri de eseuri şi pictură, ocazie cu care copiii au putut transpune în lucrările lor mesaje antivictimale şi antiinfracţionale, pentru a releva bagajul de cunoştinţe dobândite şi îmbunătăţite pe parcursul derulării proiectului.

Elevii care s-au evidenţiat prin lucrări inedite au primt premii din partea organizatorilor. La finalul acestei campanii, va avea loc o evaluare, pentru a identifica şi remedia eventuale dificultăţi întâmpinate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here