FOTO Înaintări în grad, acțiuni demonstrative și invitați speciali ai IJJ Olt de Ziua Jandarmeriei Române

Jandarmii olteni şi-au sărbătorit, vineri, ziua, la 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, printr-o ceremonie oficială găzduită de Consiliul Judeţean Olt şi la care au participat oficialităţile instituţiilor cu care Inspectoratul Judeţean de Jandarmi colaborează. Au fost rostite alocuţiuni, mai mulţi jandarmi au fost înaintaţi în grad înainte de termen, iar instituţiile reprezentate la eveniment au primit diplome aniversare. De asemenea, jandarmii şi-au scos la vedere tahnica de intervenţii, iar Biroul Judeţean al Serviciului Român de Informaţii a prezentat o demonstraţie în stradă. La eveniment a participat și o delegație mixtă, româno-americană, a forțelor de la baza militară Deveselu.

Despre rolul şi rostul Jandameriei în viaţa comunităţii, despre importanţa ordinii şi liniştii publice în rândul oamenilor a vorbit, în faţa unei săli pline de uniferme albastre, şeful Jandarmeriei Olt, inspectorul şef Dorel Drejoi, iar prefectul de Olt, Silviu Neacşu, a dat glas mesajului transmis de ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea. A fost citit şi mesajul şefului Jandarmeriei Române, generalul Mircea Olaru, iar preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, a vorbit nu doar de rolul jandarmului pe stradă, ci şi de rolul său în salvarea de vieţi omeneşti şi bunuri în timpul evenimentelor naturale periculoase.

Şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi a înmânat diplome aniversare tuturor instituţiilor publice cu care Jandarmeria colaborează, el recompensând mai mulţi ofiţeri şi subofiţeri prin înaintări în gradul următor înainte de expirarea stagiului minim.

Astfel, prin Ordinul Ministrul Afacerilor Interne, în gradul de colonel a fost avansat locotenent-colonelul Tudorel Stoica, în cel de locotenet-colonel a fost avansat maiorul Elena Popa, iar în gradul de maior a fost înaintat căpitanul Cristinel-George Milcu. De asemenea, prin Ordinul Inspectorului General al Jandarmeriei Române, în gradul de plutonier adjutant au fost înaintaţi, tot înainte de expirarea stagiului minim, plutonierii majori Mihai-Marian Mihăilescu, Constantin-Nicolae Raicu şi Victor Voinea, iar în gradul de plutonier major a fost avansat plutonierul Marian-Liviu Culcea. Alţi 25 de ofiţeri şi 29 de subofiţeri au primit mulţumiri din partea şefului IJJ Olt, patru ofiţeri şi 31 de ofiţeri au fost felitaţi pentru activitatea lor, iar doi ofiţeri şi 18 subofiţeri au fost citaţi prin ordinul de zi pe unitate.

În paralel cu ceremonia, jandarmii au prezentat publicului slătinean tehnica de intervenţii pe standuri amenajate în faţa sediului Consiliului Judeţean. Cei mai bucuroşi au fost, ca de obicei, copiii, care au putut proba căşti, veşti folosite de jandarmi, au mânuit bastoane şi scuturi, iar alţii au participat la exerciţii de luptă îndrumaţi de un specialist.

La final, reprezentanţii Serviciul Român de Informaţii Olt şi mascaţii Jandarmeriei au oferit publicului o demonstraţie desfăşurată pe platoul din faţa prefecturii. Potrivit scenariului, lângă un autoturism parcat a fost lăsat un pachet suspect în care s-a dovedit că era o bombă. Ofiţerii SRI au intervenit cu tehnica din dotare pentru a detona în condiţii de siguranţă dispozitivul explozibil, iar forţele speciale ale Jandarmeriei au prins suspectul care ar fi lăsat intenţionat pachetul cu explozibil în loc public.

La eveniment a participat și o delegație mixtă, româno-americană, a forțelor de la baza militară Deveselu. Este vorba de căpitanul comandor Răzvan Brătescu și de locotenent-colonelul Rodderick Tribble, însoțiți de ofițerii Paul Fogel şi Raymond Dean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here