Febra cumpărăturilor care ne cuprinde în această perioadă pentru pregătirea mesei de Paşte ar putea face să scăpăm din vedere calitatea produselor alimentare în favoarea preţurilor mai convenabile. Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Olt trag un semnal de alarmă în legătură cu faptul că, în acest context, comercianţii ar putea profita pentru a-şi vinde produsele rămase pe stoc, indiferent de calitatea acestora.
Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Olt îndeamnă cumpărătorii să acorde o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, „având în vedere că unii operatori economici vor profita de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora”, potrivit unui comunicat de presă al CJPC.
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor spun că oamenii trebuie să fie atenţi la aspectul, mirosul şi culoarea produselor alimentare pe care doresc să le cumpere şi să le refuze pe cele asupra cărora planează suspiciuni privind calitatea şi siguranţa.
„Refuzaţi produsele alimentare care prezintă urme de mucegai sau care prezintă data durabilităţii minimale depăşită. Refuzaţi produsele alimentare preambalate care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării şi a conţinutului. La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba in cazul in care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs. Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate ; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, se arată în comunicatul citat.
Potrivit reprezentanţilor CJPC Olt, carnea de miel trebuie cumpărată numai din macelării, magazine alimentare şi din locuri special amenajate în pieţe. Carnea trebuie să prezinte ştampila sanitar-veterinară, să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţă lipicioasă şi urât mirositoare. Carnea achiziţionată trebuie transportată, în condiţii igienice, cât mai repede şi depozitată la temperaturi de refrigerare, respectiv de 0 – 4 grade C.
Amatorii de peşte proaspăt trebuie să ştie că solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhiile de culoare cenuşie sau brună sunt semne sigure că peştele este alterat şi poate reprezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră. Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă.
De asemenea, comisarii de la Protecţia Consumatorilor spun că trebuie evitată cumpărarea ouălor a căror coaja este crăpată, murdară sau spartă. Verificarea datei durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj, în cazul ouălor ambalate, este absolut necesară pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
Vopseaua de ouă se achiziţionează numai din locuri autorizate, ca şi produsele de patiserie, foarte căutate în această perioadă. Spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute, mai atrag atenţia cei de la CJPC Olt.
Nici vinul nu trebuie achiziţionat din orice loc. Vânzătorii din pieţe sau din alte locuri neautorizate care vând produsele în recipiente PET refolosite, oferind cumpărătorilor degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturală” a produsului trebuie evitaţi.