Deşi există o legislaţie bine pusă la punct în domeniul apărării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, cu prevederi ce cuprind obligaţii şi termene clare pentru intrarea în legalitate, instituţiile publice din Olt au încă probleme serioase la acest capitol. Controalele derulate în ultimii ani de Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială nu au dat încă roade, deşi Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap cuprinde termene care au expirat în urmă cu cinci ani.
Un control al Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt derulat în 2013 la nivelul a 20 de entităţi, dintre care 11 operatori de transport persoane în regim de taximetrie şi un operator public de transport în comun din mediul urban, a scos în evidenţă grave deficienţe în sensul că nici una dintre firmele de taximetrie verificate nu deţineau maşini adaptate transportului de persoane cu handicap care utilizează fotoliu rulant. De asemenea, operatorul public de transport în comun deţinea doar şase autobuze dotate cu accesorii în conformitate cu actele normative în vigoare, din totalul de 11. Au fost dispuse zeci de măsuri pentru intrarea în legalitate cu termen de remediere a deficienţelor constatate la 31 martie 2015. Deşi extrem de lung, termenul de doi ani nu a fost respectat de nici unul dintre operatorii verificaţi. Potrivit unui raport al AJPIS prezentat, joi, în cadrul Colegiului Prefectural, printre firmele de taximetrie controlate se numără SC Hello Taxi SRL,SC Mobil Taxi SRL, SC Olt Alex SRL, SC Valdaian SRL, SC Optima SRL, SC Girexim SRL, SC Simtax SRL, SC Paradis Mario Taxi SRL, II llie Calota, SC Bog Raz Trans SRL. În loc să le fie aplicate sancţiuni, reprezentanţii acestor firme au solicitat şi obţinut prelungirea termenului acordat până la 31 decembrie 2015.
Nici instituţiile publice importante din judeţ nu înţeleg faptul că persoanele cu handicap au drepturi speciale care trebuie respectate. În 2014 AJPIS a verificat şase asemenea entitati, respectiv Primăria Caracal, Primăria Slatina, Prefectura Olt, Consiliul Judeţean Olt, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Olt şi Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, toate găsite cu musca pe căciulă. Ţi în cazul lor au fost dispuse zeci de măsuri care se află încă în curs de îndeplinire.
„S-a constatat că nici o entitate din cele verificate nu şi-a cuprins în bugetul aferent anului 2014 sumele necesare accesibilizării/adaptării elementelor verificate şi nu deţin documente care să ateste demararea lucrărilor de adaptare (proiecte tehnice, studii de fezabilitate etc.), aspect ce conduce la necesitatea organizării unor sesiuni de informare/consiliere cu reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi private despre cunoaşterea prevederilor actelor normative cu privire la asigurarea accesului neîngrădit al persoanelor cu dizabilităţi la serviciile publice locale şi private, dar şi despre măsurile şi lucrările necesare accesibilizării mediului la nevoile persoanelor cu handicap”, se arată în raportul AJPIS Olt.
Urmare unei petiţii a lnstitului pentru Politici Publice înregistrată Ia Agenţia Natională pentru Plăţi şi lnspecţie Socială, campania controalelor a fost extinsă la alte şase instituţii care nu au implementat măsurile privind accesibilizarea mediului fizic, printre acestea numărându-se Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Tribunalul Olt, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pentru care au fost dispuse 19 măsuri, şi acestea aflate în termenul de îndeplinire.
Potrivit legislaţiei în vigoare, instituţiile publice şi entităţile private care oferă anumite servicii sunt obligate să permită accesul la mediul fizic pentru persoanele cu dizabilităţi prin existenţa rampelor de acces, grupurilor sanitare pentru utitlizatorii de fotoliu rulant, ascensoarelor, coridoarelor care trebuie să permită accesul persoanelor cu dizabilităţi către toate spaţiile, birourilor de audienţe şi a locurilor de parcare adaptate. De asemenea, accesul la mediul informaţional şi comunicaţional este şi el obligatoriu prin existenţa unor pictograme, a interpretului autorizat al limbajului mimico-gestual, şi a panourilor de informare.