Darius Vâlcov, în 2010, când lua prima mită de la patronul Radion Tehnologica: „Eu dorm liniştit”

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov declara în 2010, când era primar al Slatinei, că el doarme liniştit, nefiindu-i teamă de o eventuală acţiune a Direcţiei Naţionale Anticorupţie asupra instituţiei pe care o conducea. Era anul în care lua primii bani drept mită de la patronul SC Radion Tehnologica SRL, Theodor Berna, după ce, cu un an înainte, acceptase propunerea acestuia de a-l ajuta să câştige mai multe contracte de lucrări în judeţ, finanţate din fonduri europene.

Declaraţia lui Darius Vâlcov din 2010, făcută într-o conferinţă de presă, venea în contextul în care alţi doi primari de municipii, Antonie Solomon de la Craiova şi Mircia Gutău, de la Râmnicu Vâlcea, aveau probleme cu legea: Gutău primise o condamnare pentru luare de mită, iar Solomon fusese arestat, de asemenea, pentru corupţie.

„Nu cred că DNA se ia după culoarea politică a primarilor şi nu ştiu dacă a greşit sau nu cu ceva Antonie Solomon, primarul Craiovei. Cât despre primarul din Vâlcea, dacă s-ar prezenta la aleegerile organizate în 18 aprilie tot el ar câştiga. Eu dorm liniştit. Tot liniştit am dormit şi când m-am văzut la televizor arestat”, declara, în 2010, Darius Vâlcov, făcând referire la faptul că, în februarie acelaşi an, Mediafax anunţa că primarul Slatinei fusese arestat de procurorii DNA. Procurorii au infirmat atunci informaţia, iar Mediafax a restras ştirea. Ceva tot s-a întâmplat atunci, potrivit unor surse apropiate cazului Vâlcov, care susţin că edilul era mai demult luat în vizor de procurori.

Declaraţia lui Darius Vâlcov din 2010 venea în condiţiile în care, potrivit rechizitoriului de acum, lua primii bani drept mită de la patronul SC Radion Tehnologica SRL, Theodor Berna, după ce, cu un an înainte, acceptase propunerea acestuia de a-l ajuta să câştige mai multe contracte de lucrări în judeţ, finanţate din fonduri europene.

Pe 2 aprilie, Darius Vâlcov a fost arestat preventiv pentru 23 de zile, potrivit deciziei magistraților ÎCCJ, pentru trafic de influență, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate. În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul SC Radion Tehnologica SRL, Theodor Berna, l-a contactat pe Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. În acest dosar acuzaţi mai sunt actualul primar al Slatinei, Minel Prina, plasat în arest la domiciliu, directorul SC Imobiliare Consloc SRL Slatina, Lucian Şuşală, arestat preventiv, Timofte Petre-Bogdan şi Cristian Constantin Tomescu, puşi sub control judiciar. 

În 24 martie, DNA a cerut extinderea urmăririi penale, făcând o nouă solicitare pentru reţinerea şi arestarea fostului ministru, de data aceasta sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale”. Cererile DNA au primit aviz favorabil din partea Parlamentului. Ulterior, Vâlcov a demisionat din Senat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here