AJOFM Olt, strânsă cu uşa pentru banii europeni cheltuiţi aiurea în proiectul „Alter Tour”

Miliardele de lei vechi cheltuite fără fundament de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, pe când instituţia se afla sub conducerea lui Cristinel Cîrloganu, în cadrul proiectului „Căi de formare şi ocupare în sectorul turismului alternativ – Alter Tour”, finanţat din fonduri europene, au scos, oficial, capul. Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (OIR POS DRU) – Regiunea Centru a decis că peste cinci miliarde de lei vechi au fost cheltuiţi în afara condiţiilor prevăzute de proiect, drept pentru care cere socoteală partenerului principal, AJOFM Olt. Şi nu cere doar socoteală, ci şi banii, peste cinci miliarde de lei vechi, despre cheltuirea cărora OIR POS DRU – Regiunea Centru spune că, deşi în documentele oficiale pare în regulă, nu a întrunit condiţiile de eligibilitate.

 

Totul a ieşit la iveală după ce OIR POS DRU – Regiunea Centru (Alba), sub a cărei coordonare a ajuns ulterior proiectul, a fost sesizat în legătură cu suspiciunile care planează asupra modului de cheltuire a banilor în derularea proiectului. „OIR Alba a cerut toate documentele din arhiva proiectului, de la toţi partenerii implicaţi în proiect, inclusiv de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, pentru a verifica cum au fost cheltuiţi banii, după ce vreo şase miliarde declaraţi ca eligibili nu ar prea fi fost atât de eligibili, astfel că ei trebuie imputaţi cuiva. Dacă se ajunge aici, cei care vor trebui să scoată suma sunt, cel mai probabil, managerul de proiect şi directorul de la Şomaj, domnul Cîrloganu, care este ordonator terţiar de credite”, declara, anul trecut, când Gazeta Nouă a făcut publice suspiciunile ce planau asupra proiectului, o sursă apropiată cazului.

 

Verificările derulate de reprezentanţii Organismului au confirmat cele sesizate. Povestea a ajuns obiectul unui dosar în instanţa de judecată, unde AJOFM Olt solicită anularea actului de control prin care OIR POS DRU – Regiunea Centru a stabilit neregulile cu pricina. Procesul urmează să se deruleze în dosarul 610/104/2015, înregistrat la Tribunalul Olt.
 
Unde sunt, de fapt, banii
 
Parteneri în „Căi de formare şi ocupare în sectorul turismului alternativ – Alter Tour” au fost, în afară de AJOFM Olt (solicitantul proiectului), AJOFM Călăraşi, AJOFM Bihor, AJOFM Harghita şi SC Technical Traning SRL Bucureşti, aceasta din urmă în calitate de partener privat la care au ajuns banii despre care OIR POS DRU – Regiunea Centru spune că au fost cheltuiţi în afara condiţiilor legale şi din care şi-a tras partea şi senatorul PNL de Neamţ Eugen Nazare Ţapu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, fost subprefect şi fost consilier judeţean în Neamţ, care până în 2013 a controlat 35% din acţiunile firmei. Restul de 65% din părţile sociale ale societăţii comerciale sunt deţinute de SC Technical Training CFP SA, o firmă cu sediul social în Nea Ionia, Attiki, strada Averof 34 a, CP 14232, Grecia, care, la data intrării senatorului Ţapu în SC Technical Traning SRL (16.10.2008) era reprezentată de o grecoaică, Vasiliki Alexiou. Poate nu este deloc întâmplător faptul că din fondurile proiectului s-a înfruptat copios şi un partener transnaţional, Techniki Ekepedeftiki Kentro Epagelmatikis Katartisis S.A., un centru de formare profesională tot din Grecia care a fost implicat în mai multe proiecte de acest fel derulate în România.
 
Cert este că, în 2011, după ce a fost selectată ca partener în proiect, firma controlată pe atunci de senatorul Ţapu a încheiat, într-adevăr, un contract pe linie de resurse umane cu AJOFM Olt, în valoare de 5.194.443 lei. Din afacerile SC Technical Traning SRL au câştigat aproape 200.000 de lei, în perioada 2011 – 2013, de pe poziţia de asistent manager, cei doi fii ai senatorului, Andrei şi Vlad Nazare Ţapu. De altfel, în 2011 – 2013, perioada în care s-a derulat contractul încheiat pe bază de acord de parteneriat cu AJOFM Olt, SC Technical Traning SRL a înregistrat un profit total net de peste două milioane de lei, câştigurile anuale ale firmei dublându-se şi triplându-se faţă de anii anteriori. Fostul subprefect şi consilier judeţean mai controlează, prin soţie, SC Vlanda Company SRL, cu sediul în Roman şi specializată în lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat până în 2011 şi în lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru fluide.
 
La butoane
 
Proiectul „Căi de formare şi ocupare în sectorul turismului alternativ – Alter Tour”, demarat în 2010 cu finanţare din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013, a avut drept obiectiv general facilitarea şi creşterea accesului pe piaţa muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Proiectul, cu o valoare de cinci milioane de euro, finanţat, iniţial, prin OIR POS DRU Sud – Vest Oltenia (Craiova) şi, ulterior, prin OIR POS DRU – Regiunea Centru, a avut nevoie, în mod suspect, de nu mai puţin de şase manageri pentru a fi dus la bun sfârşit.
 
Primul manager a fost însuşi Cristinel Cîrloganu, care s-a retras pentru a reveni în funcţia de director al AJOFM Olt după scurta pauză pe care a fost silit să o ia sub efectele Ordonanţei 37/2009 prin care Guvernul Boc a schimbat toţi şefii instituţiilor publice după ce PSD a ieşit de la guvernare. La butoane a rămas însă tot el, dictând, în mod suspect, schimbarea mai multor manageri şi înlocuirea unor oameni angajaţi de firma care preluase consultanţa şi managementul proiectului în urma unei licitaţii publice, cu persoane agreate de şeful AJOFM. Schimbarea regulilor în timpul jocului reprezintă însă una dintre pasiunile lui Cîrloganu, devenit, între timp, coleg de partid cu senatorul Ţapu. La Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu al ANOFM (cu sediul în Râşnov, Braşov), unde şeful AJOFM Olt a fost detaşat în 2013 ca director şi de unde acesta s-a întors recent în Olt, procedurile privind atribuirea unor contracte au fost anulate în mai multe rânduri după ce la conducerea centrului a ajuns Cristinel Cîrloganu.
 
O ciudată coincidenţă este aceea că, la Râşnov, Cîrloganu a ocupat funcţia de director executiv la unitatea de la care a primit Silviu Bian, fost preşedinte al ANOFM şi bun prieten al şefului AJOFM Olt, mita pentru care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv, în aprilie 2014, la şase ani de închisoare cu executare.
Sursa: Gazeta Nouă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here