Primăria Slatina, „asediată” de Curtea de Conturi. Auditorii externi verifică a doua oară în cinci luni scriptele instituţiei

De circa trei săptămâni auditorii Camerei de Conturi Olt verifică la sânge documentele Primăriei Slatina. Este a doua oară în cinci luni când controlorii externi iau la puricat scriptele unităţii administrativ-teritoriale.

După auditul extern derulat în luna ianuarie nu urmare unei programări, ci în urma unei sesizări, reprezentanţii Camerei de Conturi Olt au revenit la Primăria Slatina la nici trei luni de la precedenta verificare. Cei doi controlori repartizaţi, Petre Purcel şi Melania Costea, au sarcina de a lua la puricat toate documentele Direcţiei Economice a primăriei.

Noul control are elemente extrem de sensibile dat fiind contextul infracţional în care fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, actualul primar suspendat al municipiului, Minel Prina, şeful SC Imobiliare Consloc SRL (aflată în subordinea consiliului local), Lucian Şuşală, dar şi firme de casă ale primăriei au fost implicaţi şi trimişi în judecată pentru multiple fapte de corupţie. De altfel, Camera de Conturi a dat semnale în repetate rânduri în ultimii ani că la Primăria Slatina se petrec fapte în afara cadrului legal, fie că vorbim de plăţi efectuate în conturi unor lucrări care nu au fost executate decât pe hârtie, fie de contracte sau licitaţii dubioase.

La controlul făcut în 2013 asupra anului 2012, auditorii externi au descoperit prejudicii care au totalizat aproape un milion de lei. Din această sumă, peste 860.000 lei au reprezentat plăți nelegale pentru lucrări neexecutate cuprinse în situațiile de lucrări acceptate la plată și decontate. 

În 2013, prejudiciile primăriei s-au ridicat la aproape 1,2 milioane de lei, dar şi abateri financiar-contabile de peste 33. de milioane de lei, potrivit raportului întocmit de Curtea de Conturi în 2014. Cu ocazia aceluiaşi control, reprezentanţii Curţii de Conturi au descoperit şi 

una dintre mega-afacerile pe care Administraţia Vâlcov le-a coordonat în trecut, vânzarea SC Aceti SRL, care avea drept unic acţionar însuşi consiliul local, la doar jumătate de preţ din valoarea contabilă a firmei, în favoarea unuia dintre prietenii primarului Darius Vâlcov, omul de afaceri bucureştean Ovidiu Ramba, pe atunci administrator al SC Rupiah SRL, care a achiziţionat societatea scoasă la mezat. Ca să dea o aparentă legalitate afacerii, la licitaţie a fost trimis să participe şi SC Imobiliarea Consloc SRL, societate aparţinând tot Consiliului Local Slatina şi care a avut rolul de a mima licitarea.

„Vânzarea neeconomicoasă a acţiunilor S.C. Aceti S.A, al cărei capital social a fost deţinut în proporţie de 100% de Consiliul Local al municipiului Slatina, ca urmare a participării la licitaţie, ca al doilea ofertant, a SC Imobiliare Consloc SRL Slatina, al cărui asociat unic a fost tot Consiliul local al municipiului Slatina şi care nu a avut nici o intenție clară de imprimare a unui trend crescător al „pasului de licitație” a acțiunilor, astfel că, prin inacţiunea sa, vânzarea acțiunilor SC Aceti SA s-a realizat la un preț mult inferior celui de la care s-a pornit licitația. Achiziția acțiunilor de către celălalt participant la licitație s-a făcut la o valoare de 42,33% din valoarea contabilă a acestora, respectiv la valoarea totală de 465.000 mii lei față de valoarea contabilă de 1.098.345,30 lei, aspect care a condus la nerealizarea de venituri din vânzarea acțiunilor în sumă de 633.345,30 lei”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here