Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Olt a demarat un plan de măsuri special pentru perioada de vară, cu precădere pentru perioadele caniculare, care prevede înteţirea controalelor în unităţile de alimentaţie publice, în cele în care se comercializează produsele alimentare, dar asupra ştrandurilor şi a bazinelor de înot.
Potrivit planului de controale, comisarii de la Protecţia Consumatorilor Olt vor verifica amănunţit calitatea alimentelor, inclusiv a preparatelor culinare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice comercializate, dar şi existenţa documentelor de provenienţă a mărfurilor. Se vor verifica în mod direct caracteristicile organoleptice ale alimentelor, reprezentanţii CJPC Olt urmărind depistarea alimentelor perisabile din punct de vedere microbiologic la care calitatea a fost deteriorată prin neasigurarea regimului termic impus sau declarat. În atenţia comisarilor se va afla şi starea ambalajelor, încadrarea în cantitatea netă declarată, dar şi termenul de valabilitate. Condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare a alimentelor au şi ele un punct important pe agenda verificărilor desfăşurate de Protecţia Consumatorilor.
Ţinând cont de gradele ridicate de afară, comisarii CJPC nu au cum să nu ia în considerare unele dintre cele mai căutate locuri în sezonul estival, respectiv ştrandurile şi bazinele de înot, unde calitatea apei de îmbăiere este extrem de importantă. Unităţile care administrează astfel de locuri trebuie să deţină registre de evidenţă a calităţii apei şi a clorului rezidual liber, să utilizeze doar apă care să corespundă normelor de calitate conform standardelor în vigoare pentru bazinele de înot, să respecte ritmul de primenire a apei, de spălare şi dezinfectare a bazinelor şi să afişeze la loc vizibil regulamentul privind măsurile de igienă ce trebuie respectate de utilizatori.
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor vor verifica dacă bazinele de înot şi piscinele sunt dotate cu vestiare, duşuri şi grupuri sanitare separate pentru femei şi bărbaţi, în numărul prevăzut de regulamentul de de utilizare. Potrivit legislaţiei în domeniul, bazinele de înot şi piscinele trebuie să mai fie dotate cu instalaţii de încălzire a apei astfel încât aceasta să aibă o temperatură de 22 – 24 de grade Celsius şi cu avertizoare de adâncime care să poate fi observate uşor de utilizatori.
Produsele cosmetice utilizate pentru protecţie solară şi autobronzantele se află, şi ele, sub lupa celor de la protecţia Consumatorilor în această perioadă.