Viceprimarul comunei Rotunda, Olt, Petre Mitran, găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate

Actualul viceprimar al comunei Rotunda, Petre Mitran, a fost declarat incompatibil de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate, care spune că edilul a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor în urmă cu câţiva ani. 
Inspectorii de integritate susţin că viceprimarul din Rotunda a ocupat, simultan, în mandatul 2008 – 2012, atât funcţia de viceprimar, cât şi calitatea de administrator al unei societăţi comerciale.
 

„Mitran Petre s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 – 03 noiembrie 2010, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar (Petre Mitran a ocupat doar funcţia de viceprimar – n.r.), și funcția de administrator al SC Bolero-Com SRL, încălcând, astfel, dispozițiile Legii nr. 161/2003”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Concret, viceprimarul din Rotunda a încălcat prevederile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „funcția de primar este incompatibilă cu funcția de administrator, membru al consiliului de administrație la societățile comerciale, precum și la instituțiile publice”. Edilul a încălcat şi art. 91, alin. (3), teza I din aceeaşi lege, potrivit căruia „alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate, în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție” – lucru care nu s-a întâmplat în cazul lui Mitran.
 
Contactat telefonc, viceprimarul comunei Rotunda a declarat că firma la care face referire ANI nu mai funcţiona din 1997 şi că, oricum, el nu a administrat-o niciodată. „Această firmă a fost înfiinţată în 1991, iar din 1997 ea nu a mai avut nici un fel de activitate, aşa că nu am mai depus la Finanţe nici un bilanţ. În firmă eu nu m-am ocupat de administrarea ei, ci administrator era un asociat al meu care a decedat. În 2010, societatea a fost radiată de cei de la Fisc. Problema este că eu, neadministrând-o şi ştiind că nu mai produce nimic, am crezut că nu am nici un fel de problemă. Celor de la ANI le-am transmis un punct de vedere bine argumentat, în care le-am explicat toate acestea, dar ei nu ştiu ce au luat în calcul”, a declarat Petre Mitran.
 

Legea spune că persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. „Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului”, se mai arată în lege.

Viceprimarul din Rotunda are însă posibilitatea să conteste în instanţa de judecată raportul ANI.

Primarul localităţii Grojdibodu şi viceprimarul din Izbiceni au fost declaraţi, şi ei, incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate, după ce ANI a descoperit că, în paralel cu funcţia publică deţinută, cei doi aleşi derulează şi afaceri, încălcând astfel prevederile Legii 161/2003 privind prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

De asemenea, inspectorii de integritate au descoperit că, vreme de şase ani, şi primarul localităţii, Mircea Velica, a fost titularul unei afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here