Darius Vâlcov, urmărit penal pentru trafic de influenţă într-un nou dosar întocmit în baza unui denunţ

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticourpţie au extins, marți, cercetările în cazul fostului primar al Slatinei şi ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, acesta fiind adus din nou la sediu DNA pentru audieri. Este cel de-al treilea dosar întocmit pe numele lui Vâlcov, trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Noile acuzaţii se referă la traficul de influenţă şi readuc în actualitate perioada în care Darius Vâlcov ocupa funcţia de primar al Slatinei. Potrivit unor surse judiciare, dosarul a fost întocmit în baza unui denunţ ce ar fi fost făcut de administratorul firmei de proiectări SC KXL SRL Bucureşti, cu care Primăria Slatina a semnat mai multe contracte de lucrări în perioada 2008 – 2011.
 

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, suspectul Darius Bogdan Vâlcov i-a pretins unui denunțător, administratorul unei societăți comerciale, suma de 2.500.000 lei, reprezentând un procentaj de aproximativ 10-15% din sumele încasate de societatea denunțătorului de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior. Procurorii DNA susţin că există date şi probe din care rezultă suspiciunea că, în perioada 21 ianuarie 2013-13 iunie 2013, Vâlcov a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, în schimbul intervenției pe lângă factori de decizie din cadrul Primăriei Slatina, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei, fără TVA.

„Suspectului Vâlcov Darius-Bogdan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, se arată într-un comunicat al DNA, procurorii susţinând că în dosar se efectuează acte de urmărire penale și față de alte persoane.

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, într-un prim dosar, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar, senator şi ministru.
 

În acelaşi dosar, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe primarul suspendat al Slatinei, Minel Florin Prina, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani. Directorul SC Imobiliare Consloc SRL (administrată de Primăria Slatina), Lucian Petruţ Şuşală este şi el judecat în acelaşi dosar pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar oamenii de afaceri Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu – pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În 3 iunie, Darius Vâlcov a fost adus din arestul Poliţiei Capitalei la sediul DNA, pentru a fi audiat într-un nou dosar în care se fac cercetări pentru trafic de influenţă. Potrivit unor surse judiciare, procurorii deţin informaţii cu privire la faptul că fostul ministru al Finanţelor ar fi primit bani de la omul de afaceri slătinean Sorin Păduraru, înschimbul banilor urmând ca omul de afaceri să încheie un contract de lucrări cu Compania de Apă Olt. 

„În primăvara anului 2014, anterior semnării, în iulie 2014, a unui contract având ca obiect reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din două localități din județul Olt, suspectul Vâlcov Darius Bogdan i-a pretins unui om de afaceri (denunțător în cauză), prin intermediar, 10% din valoarea sumelor, fără TVA, ce urmau a fi încasate de societatea comercială reprezentată de omul de afaceri, în urma încheierii contractului cu SC Compania de Apă Olt SA., respectiv 1.700.000 lei. Banii au fost pretinși în schimbul intervenţiei suspectului Vâlcov Darius Bogdan pe lângă factori de decizie din cadrul SC Compania de Apă Olt SA, astfel încât societatea pe care o reprezenta denunțătorul să încheie acel contract şi să primească banii la timp. Ulterior, suspectul Vâlcov Darius Bogdan a primit de la omul de afaceri, prin intermediari, suma de suma de 1.700.000 lei, în două tranșe (în luna septembrie 2014 și în luna februarie 2015)”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here