Privatizarea UTALIM SA Slatina şi jaful ulterior, o poveste tristă cu mult gunoi sub preş

Una dintre cele mai de fală unităţi economice pe care judeţul Olt le-a avut odinioară, fosta Întreprindere de Utilaj Alimentar din Slatina, actuala SC UTALIM SA, adusă la sapă de lemn de conducerile succesive de după 1990, cu girul proprietarului actual, omul de afaceri craiovean Seor Veroniu Rîcă, reprezintă dovada vie că cei care au privatizat-o pe o sumă cu mult mai mică decât valoarea ei reală nu au avut alt interes decât pricopseala prin cea mai uşoară modalitate: vinderea pe bucăţi a fabricii. Dincolo de faptul că, de la an la an, unitatea şi-a împuţinat văzând cu ochii resursele şi numărul de angajaţi, informaţiile pe care le deţinem arată că modul în care statul şi-a vândut pachetul de acţiuni deţinut la UTALIM a fost unul mai mult decât dubios. Atât de dubios că, dacă vreo entitate de control a statului ar lua istoria recentă a fabricii la bani mărunţi, ar fi imposibil să nu descopere infracţiuni bine dosite de ochii lumii.

O dată privatizată în 2000, când SC Astra SA Craiova (patronată pe atunci de omul de afaceri Gheorghe Rîcă) a cumpărat pachetul de acţiuni deţinut de Fondul Proprietăţii de Stat (FPS), în urma unei licitaţii dubioase, la un preţ de 16 ori mai mic decât evaluarea contabilă a companiei, declinul în care UTALIM intrase după 1990 s-a accentuat. Mai mult: din fabrică a început să dispară utilaje şi maşini-unelte despre care angajaţii spun că se aflau în stare bună de funcţionare, o realitate care indică adevăratul interes al investitorului craiovean pentru resursele companiei.

Investitor care a început să vâneze pachetul majoritar de acţiuni, deţinut de SIF Oltenia, care în 2000 controla peste 46% din acţiunile companiei, dar şi un număr semnificativ de acţiuni la SC Astra SA. Şi, până la urmă, acţiunile SIF Oltenia, care în 2005 ajungeau la 49,917%, au ajuns, într-un final, în proprietatea familiei Rîcă, mai bine spus sub controlul fiului lui Gheorghe Rîcă, Seor Veroniu Rîcă, actualul patron al firmelor de familie şi al SC UTALIM SA.

Acţiunile au făcut însă un suspect ocol printr-o firmă din Bucureşti, Whetstone Trading SRL, înfiinţată, chiar în anul în care prelua acţiunile de la SIF Oltenia, 2006, de Whetstone Trading LTD şi de Euroglobal S.E.E. Audit LTD, ambele cu sediul social în Chytron 5, Agioi Omologites, P.C., 1075, Nicosia, Cipru, şi ambele reprezentate în România de o anume Iulia-Mirela Lascău. De remarcat că una dintre cele două companii cipriote, Whetstone Trading LTD, care deţinea 95% din acţiunile Whetstone Trading SRL Bucureşti, a fost ea însăşi înfiinţată tot în 2006, cu puţin înainte de a fi constituită firma din Bucureşti care avea să cumpere foarte repede de la înfiinţare acţiunile SIF Oltenia.

Noul proprietar majoritar de la SC UTALIM SA, cu obiectul principal de activitate declarat închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate nu a avut niciodată angajaţi şi a înregistrat, an de an, pierderi totale de ordinul milioanelor de lei noi. De altfel, în 2013 compania a fost radiată din evidenţele Fiscului. De aici acţiunile au intrat în proprietatea lui Seor Veroniu Rîcă, care aproape an de an îşi petrece vacanţele, ce să vezi, în Cipru. El deţine la UTALIM, în prezent, un pachet de 93,5192%, respectiv 540.763 de acţiuni, din care 48,5896% ca persoană fizică, 33,9105% prin SC Astra SA Craiova şi 11,0191% prin SC Cori SRL Craiova, o altă firmă care îi aparţine.

Jaf, bucată cu bucată

Imediat ce a devenit acţionar majoritar şi, evident, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC UTALIM SA, Seor Veroniu Rîcă şi-a arătat adevărata faţă, începând să vândă terenuri ale companiei căreia noii acţionari îi schimbaseră obiectul principal de activitate din fabricarea şi vânzarea utilajelor pentru industria alimentară în fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice. Aşa a fost vândut, în 2011, un teren de peste 27.000 de metri pătraţi şi parte din hala de producţie a unităţii către retailerul de bricolaj Dedeman SRL, care a construit pe suprafaţa achiziţionată la un preţ mai mic decât prevedea iniţial antecontractul de vânzare-cumpărare actualul magazin.

În 2013, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor aprobă, în şedinţa din 30 aprilie, vânzarea a încă 3.000 mp de teren către SC Industrial Trans Cocs SRL, la preţul de 25 euro/mp, şi a 2.500 mp către SC Turnef SRL, teren evaluat la 22 de euro/mp. Concomitent cu vânzarea suprafeţelor de teren s-au vândut la greu şi utilaje în lipsa cărora unitatea a plătit ulterior altor firme. Un fel de a zice, pentru că multe dintre utilajele şi maşinile unelte au luat calea unor amici ai actualei conduceri, ba unele dintre acestea s-ar regăsi şi în proprietatea actualului director general, Vasile Mircescu.

„Vânzarea utilajelor a început mai demult şi lipsa ulterioară a acestora a făcut ca unitatea să plătească prestări servicii altor firme pentru lucrări pe care altădată le făceam noi. Aşa au dispărut strunguri, maşini de găurit, freze, valţuri etc. Aveam o unitate nucleară în care verificam calitatea sudurilor. Aceasta era placată cu plăci de plumb care au dispărut din companie. Aveam o instalaţie de sudură prin puncte – au vândut-o şi pe asta. După ce au vândut-o, ni s-a comandat o lucrare pentru realizarea căreia aveam nevoie de respectiva instalaţie pe care ia-o de unde nu-i; evident că am pierdut comanda. Multe dintre maşinile-unelte au ajuns la cunoscuţi ai conducerii şi, ceea ce este mai important, multe dintre ele, deşi aveau valoare contabilă, au fost vândute ca bunuri casate, la preţuri convenabile cumpărătorului”, povesteşte liderul sindical din unitate, Gheorghe Marancea, care susţine că în condiţii suspecte a fost vândută şi baza sportivă pe care UTALIM o deţinea.

Nu mâncăm, dar ne purtăm

Gheorghe Marancea mai spune că grija pentru condiţiile de lucru a lipsit şi ea cu desăvârşire în ultimii ani, fiind ultimul lucru la care administraţia companiei s-ar gândi. Din contra, oamenii sunt chemaţi deseori în zilele libere, deşi în contractul colectiv de muncă pe unitate lucrul acesta nu este prevăzut, piesele de schimb lipsesc mai mereu, astfel încât oamenii trebuie să se descurce cum pot. În plus, lipsa comenzilor se reflectă asupra muncitorilor, care primesc salarii cuprinse între 1.000 şi 1.600 lei, venituri care de multe ori nu sunt primite întregi, şi nu asupra conducerii, a căror venituri ajung la peste 6.000 de lei pe lună – cazul directorului general, ale cărui performanţe profesionale se văd în pierderile financiare ale companiei. Nu mâncăm, dar ne purtăm – aşa ar putea fi categorisită realitatea că, deşi muncitorii nu beneficiază de un grup sanitar mai acătării, ei pot fi supravegheaţi în schimb de directorul general din birou în orice moment al programului de lucru, graţie unui sistem de supraveghere video modernizat achiziţionat în urmă cu câteva luni.

Cine stinge lumina

Când compania slătineană a fost privatizată aşa cum a fost privatizată, numărul angajaţilor era de peste 250. Acum în unitate mai lucrează doar 47 de angajaţi, cu tot cu conducere, iar Consiliul de Administraţie a mai aprobat, recent, un val de concedieri. De altfel, în societate există zvonuri potrivit cărora UTALIM nu ar mai avea mult de trăit. Poate aşa se explică reluarea vânzărilor de teren care aparţine companiei, precum suprafaţa de 3483,97 de mp, care va fi înstrăinată către aceeaşi SC Industrial Trans Cocs SRL, pentru suma de aproape 4,8 miliarde de lei vechi, potrivit deciziei luate în Adunarea generală Extraordinară a Acţionarilor din 2 iunie 2015. Poate aşa se explică şi retragerea acţiunilor care erau tranzacţionate pe piaţa RASDAQ, precum şi radierea lor din evidenţa Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Potrivit specialiştilor, asta înseamnă că ceea ce a mai rămas din falnica unitate de odinioară se va putea vinde cu mult mai uşor. Cei care vor stinge lumina vor fi cei cu salarii substanţiale obţinute din sărăcia a ceea ce a reprezentat odată una dintre cele mai bogate unităţi economice, cu aproape 2.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de invidiat în blocul economic comunist. O poveste tristă cu mult gunoi sub preşul care, ca în multe alte cazuri, aşteaptă să fie ridicat.

Una dintre sesizările care au atras atenţia APAPS în legătură cu neregulile de la UTALIM îi aparţine fostului senator Gheorghe Zlăvog

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.