Valul de caniculă loveşte şi judeţul Olt. Ce obligaţii au angajatorii în perioadele cu temperaturi extreme

Valul de caniculă care loveşte, luni, mai multe judeţe din vestul şi nord-vestul ţării se va extinde, marţi şi miercuri, în toată ţara, judeţul Olt nefiind ocolit de căldura excesivă. Meteorologii au emis un cod portocaliu pentru patru judeţe, valabil de marţi. De miercuri, sub cod portocaliu se vor afla alte 11 judeţe. Într-o astfel de perioadă angajatorii sunt obligaţi să ia mai multe măsuri de protecţie a lucrătorilor.

Oltul se va afla, de marţi, sub valul de caniculă care va cuprinde toată ţara şi care va atinge maxime de 35 – 37 de grade, iar indicele de temperatură- umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi. 

Meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru marți, în județele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare și pentru miercuri, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei.

În după-amiaza zilei de miercuri, 8 iulie, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Valul de căldură va persista şi pe parcursul zilei de joi, 9 iulie, în regiunile sudice şi estice, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat începând din vestul ţării.

În restul țării, mieruri, se va menține avertizarea de cod galben de caniculă, temperaturile maxime atingând 35…37 de grade.

Obligaţiile angajatorilor în perioadele caniculare

Într-o astfel de perioadă angajatorii sunt obligaţi să ia mai multe măsuri de protecţie a lucrătorilor. Legislaţia în vigoare prevede că, în perioadele cu temperaturi extreme, care depăşesc 37 de grade şi sunt corelate cu condiţiile de umiditate mare, angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor.

Astfel, pentru salariaţii care lucrează în aer liber, angajatorii trebuie să ia măsuri de reducere a intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite şi să asigure fiecărui lucrător câte doi-patru litri de apă minerală, duşuri şi echipament individual de protecţie. În cazul angajaţilor care lucrează în spaţii închise, trebuie să se ia măsuri de ventilare corespunzătoare.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, trebuie să ia măsurile de reducere a programului de lucru sau de eşalonare pe două perioade a zilei de lucru, respectiv până la ora 11.00 şi după ora 17.00, iar acolo unde se impune, întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here