– Recoltatul la grâu este finalizat pe 120.000 ha cu producţii între 2100-7000 kg/ha ;
– Zona de Nord nu a obţinut producţii obişnuite, formele asociative realizând producţii de 3500-4200 kg/ha (mult sub media zonei din anii normali) iar gospodăriile populaţiei producţii de la 2000-3000 kg/ha;
– Rezultatele sub normal sunt datorate unui cumul de factori plecând cu anul trecut, semănatul în condiţii grele, ca şi lipsa de apă din perioada primăvară vară;
– Cu excepţia zonei de nord, lucrarea de arat se desfăşoară în condiţii relativ bune;
– În zona de nord lucrarea de arat se face cu consum mare de carburant, în condiţii grele (teren uscat şi în care în 2014 s-a intrat pe „moale”), rezultatul fiind o arătură de proastă calitate şi greu de prelucrat ;
– Pentru rezolvarea situaţiei şi în primă fază pentru pregătirea patului germinativ pentru rapiţă în zonă se efectuează :
- Lucrări de scarificat (maxim 40 cm) ;
- Dezmiriştire;
- Discuit ;
– Toate societăţile care depozitează , tranzacţionează produse agricole, trebuie să fie în legalitate în privinţa autorizaţiilor şi a tuturor celorlalte aspecte care ţin de o bună funcţionare;
– Angajarea zilierilor să se facă cu respectarea tuturor normelor în vigoare;
– Seceta prelungita creează probleme pe sectoarele : vegetal şi zootehnic, cu repercursiuni asupra producţiei din acest an (prăşitoarele au probleme deosebite), păşunile şi fâneţele sunt practic „arse” fără masă vegetativă .
- producţia pe prăşitoare este drastic diminuată ;
- animalele la păşunat nu au suficientă masă vegetativă ;
- probleme pe sursele de apă ;
- suprafeţele cu legume necesită udări extrem de dese, circuitul fiind practic continuu;
- preţurile la legume nu sunt extrem de acoperitoare, nici fluxul de marfă către pieţele de tradiţie nu este extrem de dinamic, oferta fiind peste cerere ;
- se constată o scădere a nivelului pânzei freatice (apa din fântâni).
Buletine de avertizare
• Rubrică susţinută de Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Olt