Senatorul Ion Toma, în afaceri cu firme aflate în vizorul DNA

Societatea controlată de senatorul UNPR Ion Toma, SC Scadt SA, a prins, anul trecut, un contract de lucrări de peste 11,5 milioane de lei finanţat din fonduri europene pe mâna unei societăţi comerciale suspectată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Contractul de peste 9.358.336,85 lei, la care se adaugă TVA de peste 2,3 milioane de lei, vizează introducerea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în Ciupercenii Vechi, sat aflat în raza administrativă a oraşului Calafat, judeţul Dolj. Lucrările, care constau, potrivit contractului, în executarea unei conducte de aducţiune a apei potabile pe o lungime de 7.916 m, înfiinţarea unei reţele de distribuţie pe o lungime totală de 12.927 m şi construirea unei reţele de canalizare menajeră având lungimea de 11.959 m, fac parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj”, cu o finanţare totală de 571.273.606 de lei prin POS Mediu şi al cărui beneficiar este SC Compania de Apă Oltenia, sunt executate de SC Polystart Impex SRL în asociere cu SC Scadt SA. 

În timp ce lucrările erau în toi, sediile mai multor firme şi domiciliile mai multor persoane fizice din Craiova erau „vizitate”, la sfârşitul anului trecut, de procurorii DNA într-un dosar în care existau suspiciuni că, în perioada 2013 – 2014, conducerea SC Polystart Impex SRL ar fi săvârşit unele infracţiuni de corupţie şi infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

„Luis Guilherme Gomes de Almeida, în calitate de director executiv al SC Polystart Impex SRL, cu ajutorul unor persoane cu funcţii de decizie pe care le-ar fi corupt, a desfăşurat acţiuni în direcţia fraudării fondurilor europene angajate în execuţia proiectului «Craiova-Water Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova», prin înregistrarea în situaţiile de plată aferente cererilor de rambursare a unor lucrări/servicii fictive”, potrivit unor surse media.

SC Polystart Impex SRL este principala firmă care construieşte proiectul Water Park din Craiova, iar Luis Guilherme Gomes de Almeida ar fi plătit, conform DNA, comisioane pentru a putea deconta lucrări fictive din fondurile europene, în valoare de aproximativ 2,3 milioane lei.

Fals în declaraţii

SC Polystart Impex SRL face parte dintr-un grup de firme controlat de Cristian Dobre, fost preşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Dolj. Firma craioveană şi SC Scadt SA Slatina au în comun nu doar contractul pe care l-au câştigat în Dolj, ci şi faptul că, în ultimii ani, ambele societăţi câştigă pe bandă rulantă contracte finanţate din fonduri publice. De asemenea, firma din Craiova şi senatorul Ion Toma se întâlnesc şi sub aspect penal.

Contractul câştigat de SC Scadt SA la Ciupercenii Vechi, deşi finanţat din fonduri publice, nu se regăseşte în declaraţia de interese a parlamentarului, acţionar la firma administrată de fiul său. „Omiterea” lui Toma este prevăzută de Codul Penal ca fals în declaraţii, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

Senatorul Ion Toma ţinteşte de mai multă vreme Primăria Slatina, sperând că, la alegerile locale din 2016, funcţia de primar al municipiului-reşedinţă de judeţ va reveni protejatului şi partenerului său de afaceri Emil Albotă, în prezent secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Bugetul anual de peste o mie de miliarde de lei al Slatinei are, şi el, rolul lui bine stabilit în cadrul planului pe care cei care câştigă zeci de milioane de lei anual din contracte cu statul îl imaginează.

Sursa: Gazeta Nouă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here