Cum ne putem feri de efectele caniculei. Află ce obligaţii au angajatorii şi ce sfaturi dau medicii

Perioada de caniculă impune mai multe reguli pe care angajatorii sunt obligaţi prin lege să le respecte pentru a-şi proteja angajaţii. De asemenea, populaţia este sfătuită de medici şi de instituţiile din domeniul sănătăţii să ia cele mai la îndemână măsuri pentru prevenirea efectelor caniculei asupra stării de sănătate. 
 

În perioadele caniculare angajatorii sunt obligaţi să ia mai multe măsuri de protecţie a lucrătorilor. Legislaţia în vigoare prevede că, în perioadele cu temperaturi extreme, care depăşesc 37 de grade şi sunt corelate cu condiţiile de umiditate mare, angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor.

Astfel, pentru salariaţii care lucrează în aer liber, angajatorii trebuie să ia măsuri de reducere a intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite şi să asigure fiecărui lucrător câte doi-patru litri de apă minerală, duşuri şi echipament individual de protecţie. În cazul angajaţilor care lucrează în spaţii închise, trebuie să se ia măsuri de ventilare corespunzătoare.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, trebuie să ia măsurile de reducere a programului de lucru sau de eşalonare pe două perioade a zilei de lucru, respectiv până la ora 11.00 şi după ora 17.00, iar acolo unde se impune, întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Sfaturi pentru populaţie

Pe de altă parte, populaţia este sfătuită de medici şi de instituţiile din domeniul sănătăţii să ia cele mai la îndemână măsuri pentru prevenirea efectelor caniculei asupra stării de sănătate. 

În cadrul unei campanii de informare a populaţiei, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt, prin Serviciul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, recomandă următoarele măsuri pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi extreme: 

• Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18; 

• Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 320 C; 

• Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine); 

• Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; 

• Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă; 

• Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. 

• Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; 

• Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; 

• Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă; 

• O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă; 

• Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc). 

• Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.