Medicii din Olt nu vor legalizarea şpăgii. Ei solicită în schimb creşterea bugetului şi salarii mai mari

Majoritatea medicilor din judeţul Olt doreşte ca bugetul Sănătăţii să fie de minimum 6% din produsul intern brut şi refuză legalizarea şpăgii, potrivit unui comunicat de presă al Colegiului Medicilor Olt.

Colegiul Medicilor Olt a informat Colegiului Medicilor din România că majoritatea medicilor din judeţul Olt doreşte un buget mai bun în domeniul sănătăţii, scoaterea doctorilor din rândul funcţionarilor publici şi creşterea veniturilor, în contrast cu legalizarea şpăgii care ar urma să fie impozitată. Aceste doleanţe ale medicilor au fost centralizate de CM Olt în cadrul unor consultări cu toţi doctorii din judeţ, la cererea Colegiului Medicilor din România.

„Majoritatea medicilor a fost de acord ca viitorul buget să fie de minim 6% din PIB; susţin modificarea Codului Penal în sensul scoaterii medicilor de sub incidenţa prevederilor articolului 175 şi, de asemenea, au fost de acord cu creşterea veniturilor tuturor categoriilor de medici. Majoritatea medicilor din judeţul Olt nu a fost de acord cu legalizarea plăţilor informale şi cu desfăşurarea activităţii medicale private în spaţiul public. Această poziţie a fost făcută cunoscută Colegiului Medicilor din România, care a solicitat aceste date”, se arată în documentul citat.

Luna trecută premierul Victor Ponta spunea că va fi redactat un proiect de lege care să îi scape de acuzaţii de corupţie pe medici, însă documentul nu a fost elaborat, încă, elaborat. Pe acest subiect există doar un proiect adoptat deja de Senat în care se arată că onorariul şi-l stabileşte medicul care îl comunică apoi bolnavului.

Victor Ponta s-a opus acestei practici, susţinând că „să nu fie condiţionată de către medic sau asistent, să fie după încheierea actului medical, nu la început şi să fie declarată în aşa fel încât să fie fiscalizată”. După declaraţia premierului, proiectul de lege prin care atenţiile pentru medici să fie legalizate nu a mai apărut. 

Pe de altă parte, medicii sunt consideraţi funcţionari publici după ce Codul penal a fost modificat. Potrivit legii penale, „«Funcţionar» este persoana care exercită, permanent sau temporar, atribuţii care îi permit să ia decizii, să participe la luarea deciziilor sau să influenţeze luarea acestora în cadrul unei persoane juridice care desfăşoară o activitate ce nu poate face obiectul domeniului privat. De asemenea, este considerat funcţionar în sensul legii penale persoana care exercită o activitate pentru care a fost învestit de o autoritate publică şi care este supusă controlului acesteia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here