Adolescentă imobilizată în cămaşă de forţă la un centru pentru copii cu nevoi speciale din Caracal

Imagini greu de imaginat la un centru de plasament pentru copii cu nevoi speciale din municipul Caracal, unde o adolescentă a fost fotografiată fiind legată cu o cămaşă de forţă. Cazul tinerei a ieşit la iveală după ce imaginile de coşmar au ajuns la un post de televiziune naţional, totul fiind confirmat ulterior de către oficialii centrului.

 

În imaginile apărute pe internet, adolescenta apare cu mâinile la spate, imobilizată într-o cămaşă de forţă improvizată. Deocamdată, nu se ştie cine a făcut pozele, relatează stiri.tvr.ro.

„Fata este internată la un centru special din Caracal, deoarece suferă de mai multe afecţiuni grave. Se pare că are şi tendinţe de automutilare. Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului spun că, în astfel de cazuri, pentru protecţia minorului, legea permite imobilizarea”, scrie stiri.tvr.ro.

Conducerea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt a demarat deja o anchetă în acest caz: ”Am declanşat o anchetă internă cu privire la respectarea procedurilor în această stiuaţie pentru că primele explicaţii ale şefului de centru au fost că s-ar fi intervenit doar pe o perioadă scurtă până la venirea medicului centrului şi administrarea tratamentului pentru a-i restricţiona doar libertatea de mişcare. Vom vedea care va fi concluzia anchetei, cert este că, potrivit unui Ordinul 27/2004 din legislaţia de îngrijire a copilului (Ordin pentru aprobarea Standardelor minime obligatorii pentru centrele de zi, n.r.), personalul unui centru rezidenţial pentru copii cu dizabilităţi poate lua măsura restrictivă a imobilizatoare dacă este cazul. Din declaraţiile directorului centrului respectiv din Caracal, această măsură a fost luată doar în interesul copilului în cauză şi doar pe o perioadă scurtă până ar fi venit medicul şi a schimbat tratamentul care nu-şi mai făcea efectul. Vorbim despre o tânără de 18 ani cu handicap, respectiv autism atipic infantil, iar specialiştii ştiu că un asemenea diagnostic definit prin comportament autoagresiv se agravează pe măsură ce se înaintează în vârstă”, a declarat şefa instituţiei, Rădiţa Piroşca, citată de Adevărul de Slatina.

În cazul în care se va dovedi că fata a fost tratată abuziv, angajaţii care au supus-o relelor tratamente riscă să-şi piardă locul de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here