AGENDA FERMIERULUI / Stare agro-meteo judeţeană. Recolte şi producţii obţinute în Olt

• Până la 15.09.2015, porumbul boabe pentru consum a fost recoltat de pe 80.000 de hectare, rezultând o producţie totală de 184.000 de tone.

• Floarea-soarelui a fost şi ea recoltată de pe 48.000 de hectare, producţia rezultată fiind de 66.240 de tone.
• Cartofii de toamnă au fost adunaţi de pe 350 hectare, cu o producţie totală de 3.500 de tone, iar la tomatele de vară-toamnă a fost înregistrate o producţie de 38.750 de tone la 2.500 de hectare.
• Strugurii de vin au fost recoltaţi pe 2.067 hectare, rezultând o cantitate totală de 7.855 de tone.
• Rapiţa de toamnă a fost însămânţată pe o suprafaţă de 14.000 de hectare. 
 
Prognoza agrometeorologică în perioada 17 – 23 septembrie 2015  
 
Caracteristici meteorologice 
În această perioadă va predomina o vreme călduroasă în aproape toată ţara, chiar caniculară în vestul, centrul şi nord-vestul teritoriului. 
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14…31°C în majoritatea regiunilor agricole, valori mai ridicate cu 1…12°C comparativ cu mediile multianuale. 
Temperatura maximă a aerului va oscila între 22…37°C, în cea mai mare parte a țării. 
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 8…25°C, în aproape toată țara, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare din estul Transilvaniei. 
Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm se va situa între 15…26°C la nivelul întregii țări, valori favorabile desfăşurării însămânţărilor la culturile de toamnă, precum şi parcurgerii fazelor de germinare, răsărire și apariția primelor frunze la cele semănate până în prezent. Se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării.  
 
Caracteristici agrometeorologice 
În stratul de sol 0-20 cm/ogor, conţinutul de umiditate, se va menține la valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova, Dobrogea, Banat, pe suprafețe extinse din Crișana, sudul și nord-vestul Olteniei, estul, nordul și sud-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și nord-vestul Maramureșului. Rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în cea mai mare parte a Transilvaniei, estul Maramureșului, estul și centrul Olteniei, vestul, nord-vestul și sudul Munteniei, izolat în vestul Crișanei. 
 
Starea de vegetaţie a culturilor agricole 
Procesele de creștere și dezvoltare la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) aflate în fazele incipiente de vegetaţie (germinare, răsărire şi apariția primelor frunze) cât și cele de coacere/maturare la speciile prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura în general normal, îndeosebi pe zonele cu o bună aprovizonare cu apă a solului. 
Cultura de floarea-soarelui va înregistra maturitatea deplină (50-100%) și recoltarea, în majoritatea regiunilor agricole ale țării. 
Sub aspect fenologic, la porumb va predomina maturitatea deplină (30-100%) în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar la hibrizii timpurii se vor continua lucrările de recoltare. 
Sfecla de zahăr din centrul țării va parcurge îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină (80-100%), iar la cartof maturitatea deplină și recoltarea. 
Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în fazele de coacere şi maturare a fructelor/boabelor/lemnului, continuându-se totodată lucrările de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea de consum. 
La culturile de rapiţă și orz de toamnă se vor extinde suprafeţele însămânţate, iar la cele semănate până în prezent se vor înregistra primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire și apariția primelor frunze. 
Lucrările agricole în câmp (arături, fertilizări, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua în condiţii optime doar în zilele fără precipitaţii. 

 

SUBMASURA 6.3. SPRIJIN PENTRU DEZVOLTAREA FERMELOR MICI

Dezvoltarea categoriei fermelor mici constituie o prioritate pentru ca ofera stabilitate in spatiul rural romanesc. Fermele mici, atat de des intalnite in Romania, au evoluat semnificativ in ultimii ani ca urmare a sprijinului financiar de 1500 de euro pe ferma.

 

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Pentru a beneficia de ajutorul financiar european, trebuie sa fiti fermier care detine in proprietate si/sau folosinta o exploatatie agricola din categoria de ferma mica incadrata, ca dimensiune economica, intre limitele 8 000 si 11 999 de euro SO.

Nu trebuie sa omitem cerinta conform careia nu puteti primi de doua ori sprijin financiar prin aceasta submasura.

 

Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Pentru ca proiectul sa fie eligibil, se va conforma cerintelor care prevad ca exploatatia agricola sa fie inregistrata, conform dispozitiilor legale nationale, cu cel putin 24 de luni inainte de solicitarea sprijinului. Va fi necesara elaborarea unui Plan de Afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul exploatatiei.

Continutul planului de afaceri va cuprinde obligatoriu: situatia economica initiala, etapele si obiectivele propuse, precum si detaliile legate de actiunile necesare pentru dezvoltarea exploatatiei agricole (formarea sau consilierea; inclusiv cele legate de sustenabilitatea mediului si de utilizarea eficienta a resurselor).

Exploatatia agricola nu poate fi transferata catre doi sau mai multi fermieri care au beneficiat de sprijin financiar prin aceasta submasura. O alta conditie importanta este aceea ca solicitantul sa nu fi beneficiat de sprijin anterior prin aceasta submasura din PNDR 2014-2020. Prin urmare, o exploatatie agricola nu poate primi sprijin decat o singura data in cadrul acestei submasuri prin PNDR 2014-2020.

 

Cheltuieli acceptate la finantare

Sunt apreciate ca eligibile toate cheltuielile propuse prin Planul de afaceri aprobat, pentru implementarea in bune conditii a acestuia si pentru atingerea obiectivelor propuse prin proiect.

 

SUBMASURA 4.2. SPRIJIN PENTRU INVESTITII IN PROCESAREA/MARKETINGUL PRODUSELOR AGRICOLE

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Pentru a accesa aceasta submasura trebuie sa fiti intreprindere cooperativa sau grup de producatori (definite in baza legislatiei nationale in vigoare). Mai mult, va trebui sa asigurati cofinantarea investitiei si nu trebuie sa va aflati in dificultate financiara.

 

Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Investitia realizata printr-un proiect trebuie sa se incadreze in cel putin unul din tipurile de sprijin prevazute prin submasura:

    • Investitii in active corporale:
      • -infiintarea, extinderea si/sau modernizarea si dotarea unitatilor de procesare, inclusiv investitii privind marketingul produselor (ex. etichetare, ambalare);
        • -infiintarea, extinderea si/sau modernizarea de retelele locale de colectare, receptie, depozitare, conditionare, sortare si capacitati de ambalare;
        • -investitii pentru imbunatatirea controlului intern al calitatii si conformarea cu noile standarde impuse de legislatia europeana pentru prelucrarea si comercializarea produselor agro-alimentare;
        • -investitii pentru producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile (solara, eoliana, geotermala), a energiei produsa cu ajutorul pompelor de caldura, in cadrul unitatii procesatoare exclusiv pentru consumul propriu si investitii in eficienta energetica, ca operatiuni din cadrul unui proiect de investitii;
        • investitii in procesarea produselor agricole incluse in lista cuprinsa in Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene.
    • Investitii in active necorporale:
      • -organizarea si implementarea sistemelor de management al calitatii si de siguranta alimentara, daca sunt in legatura cu investitiile corporale ale proiectului;
        • -achizitionarea de tehnologii, patente si licente pentru pregatirea implementarii proiectului;
        • -achizitionarea de software necesar in documentatia tehnico-economica a proiectului.

Cheltuieli acceptate la finantare

Urmatoarele categorii de cheltuieli sunt apreciate de programul de finantare ca eligibile:

  • -constructia, extinderea, modernizarea si dotarea cladirilor unitatilor de procesare;
    • -achizitionarea, inclusiv in leasing, de utilaje noi, instalatii, echipamente si mijloace de transport specializate;
    • -cheltuieli generate de imbunatatirea controlului intern al calitatii si conformarea cu noile standarde impuse de legislatia -UE pentru procesarea si comercializarea produselor agroalimentare;
    • -cheltuieli aferente marketingului produselor obtinute;
    • -cheltuieli generate de investitiile in active necorporale.
    • • Rubrică susţinută de Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here