Testele poligraf care sunt dispuse de organele de cercetare din judeţ nu mai pot fi făcute la „detectorul de minciuni” al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, după ce acesta s-a defectat, scrie, marţi, Gazeta Nouă.
Cazurile de la Olt sunt acum trimise la Craiova sau la Piteşti, conform protocolului de la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Reprezentanţii IPJ Olt au precizat că această situaţie durează de mai multe luni, oamenii legii aşteptând repararea poligrafului.
„Este o procedură pe care o urmau şi alte inspectorate, care trimiteau cazurile la noi. Asta este. Până când se repară, testele se fac în alte judeţe. Nu mai funcţionează de câteva luni, dar acesta este protocolul IGPR. Ca orice maşină, se mai defectează”, a declarat comisarul şef Claudia Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, citată de Gazeta Nouă.
Poligraful (denumit impropriu, dar în mod obișnuit, și detector de minciuni) este un dispozitiv care măsoară și înregistrează un număr de parametri fiziologici ai unui subiect uman, așa cum ar fi tensiunea arterială, pulsul, respirația și conductivitatea pielii, în timp ce acestuia i se pun o serie de întrebări. Se presupune că aceste măsurători sunt indicatori ai unei stări de anxietate care s-ar manifesta odată cu spunerea unui neadevăr. Cu toate acestea, dacă subiectul manifestă anxietate din alte motive sau își poate controla în mod voluntar nivelul anxietății, atunci măsurătoarea poate duce la rezultate total neconcludente sau chiar diametral opuse. Din acest motiv esențial, poligraful nu este considerat ca fiind un instrument științific, ci este considerat ca fiind parte a pseudoștiinței.