Dosar penal în cazul tinerei imobilizate în camaşa de forţă la Centrul de copii cu nevoi speciale Caracal

Dincolo de sancţiunile aplicate de conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt în cazul adolescentei de la Centrul de copii cu nevoi speciale „Sfântul Mihail” din Caracal, pe care personalul de aici a imobilizat-o într-o camaşă de forţă improvizată, Poliţia a deschis o anchetă penală în cadrul căreia face cercetări pentru abuz.

Printre persoanele audiate în dosar figurează şi şefa centrului, Daniela Zaharia, căreia conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt i-a aplicat şi o sancţiune disciplinară. „Există un asemenea dosar în lucru, este adevărat, în care se fac audieri”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, comisarul-şef Claudia Radu.

Întrebată dacă Poliţia a fost sesizată în acest caz de către DGASPC, şefa instituţiei, Rădiţa Piroşca, a infirmat. „Personalul centrului a fost sancţionat cu avertisment, iar şefa centrului a fost sancţionată cu reducerea venitului salarial cu 5% pe o lună. S-a considerat că lucrurile nu au fost atât de grave încât să se meargă mai departe. De altfel, aceasta a fost şi concluzia raportului întocmit de corpul de control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei, care a defăşurat o anchetă în acest caz. Nu ştiam că există şi un dosar la Poliţie, abia acum aud asta”, a declarat Rădiţa Piroşca.

Dosarul penal în care oamenii legii cercetează cazul a fost întocmit în baza unor sesizări venite de la mai mulţi cetăţeni, a lămurit lucrurile ofiţerul de relaţii cu presa din cadrul IPJ Olt. 

Mai multe imagini în care o tânără internată la una dintre căsuţele de tip familial „Sfântul Mihail” din Caracal apărea imobilizată cu mâinile la spate într-o cămaşă de forţă improvizată au apărut, la începutul acestei luni, pe internet, scandalizând opinia publică după ce ele au fost preluate de televiziuni. DGASPC a demarat o anchetă la capătul căreia personalul centrului a fost sancţionat cu avertismente scrise, iar şefei acestuia, Daniela Zaharia, i-a fost diminuat cu 5% salariul pe o lună. Ulterior, la acelaşi centru a efectuat şi Consiliul Judeţean Olt verificări amănunţite după ce la instituţie a ajuns o scrisoare deschisă în care Danielei Zaharia i se aduceau acuzaţii extrem de grave, printre acestea numărându-se şi incriminarea potrivit căreia şefa centrului ar fura din alimentele cumpărate de autorităţi cu prilejul Paştelui şi Crăciunilui pentru copiii instituţionalizaţi. Acuzaţiile nu s-au confirmat însă, nimeni dintre angajaţii DGASPC de la centru nesusţinându-le.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here