SC Matra SRL Scorniceşti a distribuit lapte stricat elevilor din Slatina în cadrul programului „Lapte şi Corn”

Firma care în august a câştigat un nou contract pentru distribuirea produselor lactate şi de panificaţie destinate elevilor din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat, dar şi preşcolarilor în cadrul Programului “Lapte-Corn”, SC Matra SRL Scorniceşti, a distribuit lapte stricat elevilor de la o şcoală din Slatina.

Este vorba de Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu”, unde au ajuns mai multe cutii cu lapte ale cărui proprietăţi organoleptice prezentau semne de degradare. Reprezentanţii şcolii au sesizat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt, care au efectuat un control la unitatea de învăţământ.

„S-a înregistrat o sesizare în perioada menţionată (luna trecută – n.r.) la Şcoala «Constantin Brâncoveanu» din Slatina ce privea calitatea organileptică a 15 cutii cu lapte UHT SIM 1,8% grăsime x 200 ml, lot 271 cu termen de valabilitate 26.12.2015, lapte ce prezenta separarea zerului şi miros de acru”, se arată într-un document oficial al DSP Olt. Probabil pentru că levii nu au apucat să consume laptele, nu s-au înregistrat cazuri de boli digestive în colectivitate.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică i-au cerut distribuitorului documente privind calitatea, respectiv buletinul de analiză microbiologică a lotului de lapte incriminat, dar şi o informare asupra cauzelor care au favorizat acest incident. Potrivit oficialilor DSP, firma distribuitoare nu a transmis până la această dată nici unul dintre documentele solicitate.

Firma aparţine omului de afaceri Lucian Petrache Ionescu, zis Lucică Nas, care de ani şi ani este abonat la banii publici prin intermediul mai multor instituţii. Printre altele, el încheie zeci de contracte anual cu Ministerul Apărării Naţionale pentru furnizarea de produse alimentare, în special carne. Înfiinţată în 1994 şi specializată în fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre), SC Matra SRL scoate profituri bune în fiecare an, de ordinul milioanelor de lei, din afacerile cu statul.

Preţul contractului încheiat de SC Matra SRL cu Consiliul Judeţean pentru anul şcolar 2015 – 2016 este de peste 7,7 milioane de lei, din care 1.504.313 lei este costul produselor furnizate pentru preşcolari, 3.220,903,30 lei – pentru elevii din învăţământul primar, iar 3.040.003,70 lei – pentru elevii din învăţământul gimnazial.

Firma distribuie lapte UHT semidegresat 1,8% SIM produs de SC Simultan SRL din localitatea Făget, judeţul Timiş (de unde provine şi laptele stricat care luna trecută a ajuns la elevii Şcolii „Constantin Brâncoveanu”), lapte UHT semidegresat „La Dorna”, produs de SC Dorna SA Vatra-Dornei, iaurt Oly cu 4,1 % grăsime produs de SC Fabrica de Lapte SA din localitatea Halchiu, judeţul Braşov, cornuri şcolare produse de SC Velpitar SRL din Râmnicu Vâlcea şi de Succes Nic Com SRL Târgu Jiu, precum şi biscuiţi produşi de SC Aluta SA Slatina.

Societatea lui Lucică Nas s-a numărat printre puşculiţele din care s-au finanţat campaniile electorale ale PDL pe timpul când organizaţia judeţeană Olt era condusă de fostul primar al Slatinei şi ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here