Fostul şef al Finanţelor Publice Corabia şi un alt angajat al instituţiei, reţinuţi de DNA pentru abuz şi fals intelectual

Fostul şef al Administraţie Finanţelor Publice (AFP) Corabia Gabriel Vîţă şi Vergilius Cernea, inspector principal în cadrul aceleiaşi instituţii au fost reţinuţi, miercuri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţei – Serviciul Teritorial Craiova, sub acuzaţia de abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată. De asemenea, procurorii l-au fost reţinut şi pe omul de afaceri Ciprian Bogdan Buruntia, pentru instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, şi instigare la fals intelectual.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2010 – iunie 2011, inculpații Gabriel Vîţă şi Vergilius Cernea, în calitate de șef administrație orășenească, respectiv inspector principal în cadrul Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia județul Olt, prin încălcarea normelor legale incidente în cauză și a atribuțiilor de serviciu, la instigarea inculpatului Burunția Ciprian Bogdan și a unei alte persoane, au semnat și ștampilat mai multe adrese comunicate ulterior unor unități bancare (8 adrese din care 6 au fost semnate și de inculpatul Cernea Vergilius). Aceste documente conțineau mențiuni necorespunzătoare adevărului, respectiv faptul că împotriva firmei administrate de  Ciprian Bogdan Buruntia au fost luate alte măsuri de executare silită. Prin aceasta, s-au ridicat / sistat în mod abuziv popririle ce fuseseră instituite pe conturile societăților administrate de inculpatul  Ciprian Bogdan Buruntia, ca urmare a unor debite datorate bugetului de stat. Acest lucru a permis reprezentanților societăților respective să beneficieze în interes propriu de sumele de bani aflate sau intrate ulterior în aceste conturi.

„Aceste acțiuni au avut ca urmare prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 3.695.999 lei, suma nerecuperată fiind în cuantum de 3.643.187 lei, deși după momentul ridicării/sistării abuzive a popririlor a existat disponibil bănesc pentru executarea silită a creanțelor fiscale”, se arată în ordonanţele procurorilor.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Serviciului Județean Anticorupție Olt și din partea ofițerilor de poliție judiciară din cadrul IPJ Olt.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală, urmând a fi prezentați, în cursul zilei de miercuri, Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here