FOTO Porumbei ucişi cu otravă de şobolani la Slatina. Otrava ar fi putut pune în pericol şi vieţi omeneşti

Mai mulţi porumbei au fost ucişi cu o cruzime fără seamăn la Slatina după ce păsările au fost „hrănite” cu grâu otrăvit, pus de o mână criminală pe pervazele unor ferestre de la etajele I şi II ale unui bloc din cartierul Progresul. Otrava ar fi putut pune în pericol şi vieţi omeneşti, întrucât ferestrele folosite pentru a ucide păsările se află în spaţiu comun, iar pe scara blocului cu pricina locuiesc mai multe familii cu copii mici. Fapta comisă este infracţiune şi se pedepseşte, conform Legii pentru protecţia animalelor, cu închisoare sau cu amendă.

Moartea păsărilor a fost sesizată, joi seară, de o pensionară care locuieşte la etajul I al blocului A1, pe scara C, după ce femeia a auzit cum păsările cădeau ca secerate în spaţiul închis între blocuri care are rol de luminator. Vineri, ea a ieşit dis-de-dimineaţă pe holul blocului şi a găsit pe pervazele exterioare ale ferestrelor ce dau spre luminator grâu otrăvit din care păsările moarte ciuguliseră cu o zi înainte. Nici în cuiburile construite cu efort de porumbei pe peretele blocului, sus, la etajul IV, nu se mai auzeau ţipetele vesele ale puilor cărora mamele le duseseră, probabil, în cioc, hrana otrăvită. Grâu a găsit şi la ferestrele de la atjul II al blocului, acolo unde, pe interior, peste noapte au fost puse perdele de persoanele vinovate pentru ca vecinii să nu observe grăunţele destinate păsărilor. Între blocuri au fost găsiţi morţi cel puţin opt porumbei, câţi vor fi căzut aiurea, în alte părţi, după ce au consumat grăunţele otrăvite!

 

 

„Aseară târziu am auzit zgomote de cădere şi când m-am uitat pe geamul dinspre luminator am văzut, îngrozită, cum picau bietele păsări. Nu am ştiut de ce petrece, de ce cad aşa, iar dimineaţă când am ieşit să pricep ce se întâmplase am găsit grâu otrăvit pus pe pervazele ferestrelor comune, dar şi pe preşul din faţa uşii mele. N-am putut dormi toată noaptea gândidu-mă la bieţii porumbei, iar dimineaţa mi-am dat seama din ce cauză au murit. Cum poate răbda pământul asemenea oameni, cum poţi face aşa ceva unor biete şi nevinovate păsări, ce inimă poţi să ai ca să omori asemenea suflete?”, ne-a povestit, vizibil marcată de întâmplare, Elena Negulescu, cea care a descoperit masacrul.

 

 

Îngrozite s-au arătat şi alte persoane care locuiesc pe aceeaşi scară pentru că au copii mici care lesne ar fi putut deschide geamurile să se joace cu grăunţele otrăvite. „Copilul meu are şase ani şi jumătate, se joacă şi afară, dar şi pe scară de multe ori, ferestrele sunt joase, Doamne-fereşte, nici nu vreau să mă gândesc. Ceea ce au făcut vecinii noştri, că nu cred că veneau de pe altă scară să facă aşa ceva, sunt de aici, de la noi, probabil nu suportă porumbeii care se învăţaseră să stea în iluminator, deci ceea ce au făcut este inimaginabil de rău şi un mare pericol pentru copiii noştri”, s-a plâns o altă vecină, Ionela Burduja, care afirmă că a găsit boabe otrăvite şi pe pervazul ferestrei de la locuinţa socrilor săi, care au obiceiul toamna şi iarna să păstreze mâncare pe acest pervaz exterior.

 

 

Administratoarea Asociaţiei de proprietari nr. 112 (care cuprinde şi blocul în discuţie), Marinela Paltin, s-a arătat şi ea revoltată de fapta celor care au săvârşit-o.

„Nu ne-am mai confruntat niciodată cu aşa ceva, este de-a dreptul înfiorător. Nu ştim cine a făcut lucrul acesta, dar nu pot să înţeleg un asemenea gest”, a spus administratoarea asocietaţiei.

 

Grăunţele otrăvite au fost puse pe pervazele ferestrelor

Ajunşi la faţa locului, reporterii OLT-ALERT au alertat Poliţia în acest caz, oamenii legii demarând cercetări la faţa locului.

Precizăm că fapta mai sus descrisă este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă. Potrivit art. 25, alin. (1), litera a din Legea 205/2004 privind protecţia animalelor, republicată în 2014, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda uciderea animalelor, cu intentie, fără drept”. Potrivit specialiştilor, Legea privind protecţia animalelor se extinde şi asupra păsărilor.

„Pentru că animalele nu sunt clar definite în legea, Legea privind protecţia animalelor se extinde şi asupra păsărilor. Aşa că fapta de la Slatina este infracţiune şi se pedepseşte conform legii, deci Poliţia poate face dosar şi poate începe fără probleme urmărirea penală IN REM”, a declarat, pentru OLT-ALERT, Codruţ Feher de la Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor.

4 COMENTARII

  1. Ce mizerie de articol….puii de porumbei nu scot „tipete vesele”….sunteti de toata jena cu sentimentalisme fara valoare. Nu agreez cu aceasta actiune de otravire….Bine ca nu ati scris: Masacru/ Holocaust la Slatina….3 porumbei (ca restul sunt poze decupate) si posibilii lor pui au fost omorâți cu cruzime fara margini , ca s.au căcat pe geamurile unor oameni….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here