AGENDA FERMIERULUI / Stare agro-meteo judeţeană. Lucrări agricole de sezon

Lucrări agricole de sezon: însămânţări, recoltare, eliberarea terenului şi arături

 

Statisticile Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Olt arată că, până săptămâna trecută, la nivelul judeţului fuseseră însămânţate cu grâu 43.500 de hectare, în vreme ce rapiţa de toamnă fusese însămânţată pe o suprafaţă de 14.000 de hectare.

Însămânţarea la orz se făcuse pe o întindere de 2.700 de hectare, însămânţările de toamnă cuprinzând, în total, 60200 de hectare.

Pe de altă parte, porumbul a fost recoltat de pe 119.500 de hectare, rezultând o producţie totală de 256.925 de tone, potrivit Direcţiei Agricole Olt. De asemenea, floarea-soarelui a fost recoltată de pe 57.300 de hectare cumulându-se o producţie de 71.625 de tone.

Cartofii de toamnă au fost şi ei adunaţi de pe toate cele 650 de hectare cultivată (producţia – 6.500 de tone), tomatele de vară – toamnă au fost recoltate de pe 2.500 de hectare (rezultând o producţie de 38.750 de tone), strugurii de masă au fost adunaţi de pe 30 de hectare (84 de tone), iar strugurii de vin – de pe 6.912 hectare (26.266 tone). De asemenea, recoltatul orezului s-a făcut pe 302 hectare.

Statisticile Direcţiei Agricole mai arată că, până săptămâna trecută, terenul agricol fusese eliberat pe o suprafaţă de 226.000 de hectare, arăturile făcându-se pe 190.000 de hectare.

 

 

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ – 20 – 26 Octombrie 2015 

 

Caracteristici meteorologice 

În primele zile ale perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul intervalului se va produce o răcire treptată a vremii, aceasta devenind normală, la nivelul întregii ţări. 

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 7…18 °C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…7 °C şi 4…13 °C în restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. 

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 9…21°C, în toate zonele de cultură. 

Temperatura minimă a aerului va oscila între -2…14°C pe aproape întreg teritoriul agricol, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare. 

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 5…17°C în cea mai mare parte a ţării, favorabilă parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă înfiinţate până în prezent, precum şi efectuării lucrărilor de semănat. 

Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale în majoritatea zonelor de cultură, iar izolat, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol. Local, se vor semnala intensificări temporare ale vântului. 

Caracteristici agrometeorologice 

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în majoritatea zonelor de cultură ale ţării, cu excepţia unor suprafeţe agricole din nordul şi estul Moldovei, sud-estul Dobrogei şi estul Munteniei, unde se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi izolat puternică. 

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor evolua în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie în culturile înfiinţate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv şi pe arealele agricole unde se menţin deficite de apă în sol. 

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla predominant în fazele de germinare-răsărire (10-100%), precum şi formarea frunzei a treia (10-40%) la culturile înfiinţate în perioada optimă. 

În funcţie de data semănatului, cultura de rapiţă va parcurge germinarea (60- 100%), răsărirea (30-100%) şi creşterea aparatului foliar (5-10 frunze). 

În principalele bazine specializate, la sfecla-de-zahăr se vor continua uscarea aparatului foliar şi maturitatea tehnologică, extinzându-se suprafeţele agricole în curs de recoltare. 

La speciile pomi-viticole se vor înregistra maturarea lemnului, îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor şi recoltarea fructelor de sezon. 

În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregătire a patului germinativ, semănat, etc. se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiţii, în aproape toată ţara.  

• Rubrică susţinută de Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.