AGENDA FERMIERULUI / Stare agro-meteo judeţeană. Programe depăşite la însămânţări în Olt

Însămânţările de toamnă merg bine în Olt

Programul de însămânţări la orz şi rapiţă a fost depăşit în Olt, până la ora aceasta peste 11.000 hectare fiind însămânţate cu orz şi peste 15.000 cu rapiţă, anunţă şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Olt, Dan Ioan Bărăgan. 

De asemenea, grâul a fost şi el băgat în pământ pe aproape jumătate din suprafaţa programată, însămânţarea depăşind suprafaţa de 55.000 de hectare la această cultură. „Dacă Dumnezeu ne lasă şi săptămâna aceasta, adică dacă nu ne dă ploi, până la sfârşitul săptămânii depăşim 80.000 de hectare, pentru că se merge în plin”, a precizat Dan Ioan Bărăgan.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 28 Octombrie – 03 Noiembrie 2015 

 
Caracteristici meteorologice 
Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme în general normală, în aproape toată ţara. 
Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 2…13°C în majoritatea zonelor de cultură, limite apropiate de normele climatologice. 
Temperatura maximă a aerului se va situa între 8…18°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. 
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -5…9°C la scara întregii ţări, posibil mai scăzută în depresiuni, unde local vor fi condiţii de producere a brumei. 
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm se va încadra între 4…14C pe majoritatea suprafeţelor de cultură, favorabilă pentru continuarea proceselor de creştere şi dezvoltare a culturilor de toamnă. 
Se prognozează ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. 
 
Caracteristici agrometeorologice 
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Local în nordul şi estul Moldovei, sud-estul Dobrogei şi estul Munteniei, se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi izolat puternică). 
 
Starea de vegetaţie a culturilor agricole 
În aceste condiţii, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor desfăşura în general normal, la nivelul întregii ţări. 
Funcţie de data semănatului, la culturile de orz şi grâu de toamnă se vor semnala germinarea-răsărirea (20-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-40%). 
Rapiţa semănată în epoca optimă va înregistra fazele de germinare (80-100%), răsărire (10-100%), precum şi înfrunzire la cele avansate fenologic (4-10 frunze). 
La sfecla de zahăr aflată la maturitatea tehnologică se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare. În plantaţiile pomicole se vor semnala fazele de maturare a fructelor/lemnului, recoltare, îngălbenire şi căderea fiziologică a frunzelor.
Viţa de vie din majoritatea regiunilor agricole îşi va definitiva faza de recoltare, continuându-se totodată îngălbenirea şi căderea frunzelor. 
Lucrările agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregătire a patului germinativ, semănat, etc. se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiţii, în aproape toată ţara. 
 
Recomandări de specialitate
 • Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole; 
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale; 
• Finalizarea pregătirii patului germinativ şi a semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului; 
• Lucrări de întreţinere în vii şi livezi (tratamente fito-sanitare, lucrări de tăiere şi încorporarea gunoiului de grajd).
 
 
Sprijinul financiar pentru apicultori continuă
 
Potrivit unei Hotărâri de Guvern postată pe site-ul MADR şi aflată în dezbatere publică, valoarea sprijinului financiar, prin bugetul Ministerului Agriculturii, alocat pentru Programul Naţional Apicol va fi pentru anul viitor în valoare de 14.822.318 de lei. Iniţiativa este oportună, mai ales că, temperaturile caniculare par să fie principala cauză a mortalităţii albinelor din acest an. În Dolj, pierderile au ajuns la 40% din efective.

Totalul sprijinului financiar alocat pentru Programul Naţional Apicol în perioada 2014-2016 este de 44.658.750 lei, fiind împărţită astfel: pentru anul 2014, 14.852.830 lei; pentru anul 2015, 14.983.602 lei şi pentru anul 2016, 14.822.318 lei.

Pentru a beneficia, anual, de ajutorul financiar, apicultorii trebuie să aibă unele documente: cerere unică de solicitare, în care menţionează acordul pentru achiziţia produselor şi/sau pentru derularea sprijinului financiar aferente măsurilor prevăzute în Program, prin intermediul aceleiaşi forme asociative; declaraţie pe propria raspundere din care să reiasă că aceştia nu au mai solicitat sprijin financiar prin intermediul altei forme asociative, respectiv că achiziţionează mătcile, roiurile pe faguri şi/sau familiile de albine prin Program, în afara perioadei cuprinse între data depunerii oricărei cereri de finanţare pentru acordare de ajutor financiar nerambursabil din măsurile agricole de investiţii finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) şi data acordării ultimei plaţi pentru finalizarea investiţiei.

Acte justificative: copia actului de identificare – B.I./C.I., în cazul persoanelor fizice; copia certificatului de înregistrare de la Oficiul Registrului Comertului, dupa caz, iar toate documentele vor fi eliberate pe forma de organizare; copia adeverinţei care să ateste proprietatea şi numarul familiilor de albine înscrise în registrul agricol, la data solicitării acesteia, eliberată de consiliul local. (Sursa: cvlpress.ro)

• Rubrică susţinută de Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here