Expoziție de pictură și o carte de amintiri în memoria maestrului Nicolae Truță

În prezența unor mari oameni de cultură, pictori, oameni de litere și simpli iubitori de frumos, vineri a avut loc, în Galeria „Artis” din Slatina a Muzeului Județean Olt, două evenimente culturale extrem de importante în memoria maestrului Nicolae Truță, plecat prematur dintre noi în urmă cu peste cinci ani. Instuția-gazdă și Asociația Culturală „Nicolae Truță”, condusă de soția artistului, Elena Truță, au organizat vernisarea unei expoziții itinerante cu lucrări ale marelui pictor și lansarea unui volum care poartă gânduri și amintiri ale prietenilor și apropiaților cu și despre Nicolae Truță.

 

În fața unei săli pline și între tablouri vestite ale artistului plastic prea devreme plecat la ceruri au depănat amintiri și s-au referit la calitățile operelor lui Nicolae Truță Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea, Gheorghe Tican, artiștii plastici Paul Tudor – Balș și Marcel Duțu, profesorul Ionuț Popescu, Ion Ghiță, președintele Fundației „Ion Popescu Negreni”, profesorul și scriitorul Teodor Firescu de la Râmnicu Vâlcea și scriitorul Paul Aretzu. De asemenea, amintiri emoționante cu și despre Nicolae Truță a evocat și șefa Inspectoratului Școlar Județean, Felicia Man, cea care i-a fost elevă lui Nicolae Truță.

 

„Din mai multe colțuri ale țării, de la București, de la Rîmnicu Vâlcea, de la Craiova, de la Caracal, din spațiul noustru drag, al Olteniei, au venit astăzi la Slatina prietenii lui Nicolae Truță. Expoziția «Cobilița curcubeu», o mai veche dorință a lui Nicolae Truță, s-a materializat grație ambiției și dăruirii exemplare a președintei Asociației Culturale «Nicolae Truță», doamna profesor Elena Truță. Cu strădanie, cu dăruire, cu cerbicie, domnia-sa a crezut în această idee și ne-a pus azi în fața unui lucru bine făcut, în fața unui fapt împlinit. Este un moment de aducere-aminte despre Nicolae Truță, care a știut să își coaguleze și să își articuleze energii în timpul vieții. Ne-a lăsat o operă, ne-a lăsat o moștenire atipică, ce are perenitate și ne-a lăsat cele mai de preț amintiri nouă, tuturor”, a spus Laurențiu Guțică.

 

După vernisaj, organizatorii au lansat și volumul „Slove de curcubeu la margine de timp. Amintiri despre Nicolae Truță“, în care semnează scurte texte prietenii artistului care astfel își retrăiesc clipe și întâmplări pe care le-au trăit, cândva, cu bunul lor amic Nicolae Truță. Despre greutățile prin care a trecut și despre oamenii care i-au fost alături în acest proiect a vorbit soția maestrului, Elena Truță, care le-a mulțumit tuturor celor care au sprijinit-o în demersul său cu texte, cu consiliere editorială și cu finanțarea cărții. 

 

Laurențiu Guțică nu a uitat să evoce figurile care până nu demult participau, alături de Nicolae Truță, la evenimente precum cel de vineri, amintind numele lui Spiru Vergulescu (plecat dintre în 2007), Visi Ghencea (d. 2009), scriitorul Paul Dogaru (m. 2012), isoricul Paul Matiu (m. 2014), artistul plastic Traian Zorzoliu (m. 2015) și istoricul Dorin Teodorescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here