Prefectura Olt va comunica în timp real cu primăriile şi instituţiile publice din judeţ, prin sistem audio-video

Funcţionarii primăriilor din judeţ nu vor mai trebui să se deplaseze la Slatina ori de câte ori reprezentanţii Prefecturii Olt va trebui să organizeze sesiuni de instruiri cu aceştia sau în cazul altor nevoi, cu excepţia celor care presupun prezenţa obligatorie la instituţia care reprezintă guvernul în teritoriu. De ieri, la nivelul prefecturii funcţionează o platformă audio-video care va asigura comunicarea în timp real între funcţionarii instituţiei şi primării. Sistemul este funcţional şi la nivelul instituţiilor deconcentrate din judeţ.

Sistemul de comunicare a fost pus la punct fără nici un cost de prefectură, care avea circa 100 de camere web, folosite la supravegherea alegerilor electorale din 2012 şi rămase în custodia instituţiei. Camerele au fost date gratuit primăriilor şi instituţiilor publice deconcentrate, care vor ţine astfel legătura cu prefectura. „De mult intenţionam să stabilim o legătură cât mai eficientă cu primăriile din judeţ. Am încercat să accesăm nişte fonduri, dar din diverse motive nu am reuşit până în momentul de faţă. Cu sprijinul colegilor noştri, am reuşit să înfiinţăm această reţea. Costurile sunt zero. La nişte alegeri precedente, am avut nişte camere video, fiecare fiind distribuită unei localităţi din judeţ. În total, am avut o sută de camere pe care le-am dus şi le-am montat în fiecare primărie. Am întocmit un proces verbal cu fiecare primar prin care s-a stabilit un angajament de confidenţialitate, un responsabil de asigurare a legăturii video. Din acest sistem fac parte toate primăriile şi toate unităţile deconcentrate din judeţul Olt. Sistemul nu este folosit exclusiv de către Instituţia Prefectului, ci şi de către orice instituţie deconcentrată. Spre exemplu, dacă Inspectoratul Şcolar doreşte să aibă o întâlnire cu directorii unităţilor de învăţământ, îi poate convoca la primăria comunei respective şi susţine această videoconferinţă. Nu vom comunica cu primarii sau cu viceprimarii. Nu vom transmite date secrete, ci numai date legate de administraţie. Încercăm să eficientizăm relaţia noastră cu primăriile”, a declarat Silviu Neacşu.

Proba sistemului de comunicare a fost făcută în prezenţa jurnaliştilor marţi, când şefa Serviciului Verificarea Legalităţii, Nicoleta Şerban, a intrat în dialog cu mai mulţisecretari de primărie. 
Un asemenea sistem este extrem de rar în ţară, la nivelul judeţelor. Potrivit prefectului de Olt, doar în Prahova mai există o platformă similară, achiziţionată şi pusă în funcţiune pe bani grei însă, de ordinul milioanelor de euro. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here