Slatina pierde bani europeni pe mâna fostului primar Minel Prina. Cazul Blocului FA 5 din strada Primăverii

Dacă era ordin de sus, nimeni dintre angajaţii Primăriei Slatina nu se putea opune, pe vremea mandatului de primar al lui Minel Prina, vreunei cereri care venea din afara instituţiei, chiar dacă solicitarea venea în răspăr cu prevederile legale sau cu acţiunile edilitare pe termen scurt, mediu sau lung ale instituţiei. La acest capitol cel mai sensibil era Serviciul Urbanism, acolo ajung cererile de concesionare de imobile şi cele de eliberare a autorizaţiei de construire. „Erorile” de atunci sunt azi bombe cu efect întârziat, iar o astfel de bombă ar putea fi detonată în curând prin faptul că una dintre cererile de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor depuse la ADR Sud-Vest Oltenia ar putea fi respinsă din cauza nechibzuinţei autorităţilor atunci când eliberează astfel de documente.

În urma mai multor încercări de a concesiona o suprafaţă de teren din domeniul privat al Slatinei, situată în strada Primăverii, lângă aripa de sud a blocului FA5, Claudiu Florea, proprietarul unui magazin de la parterul imobilului, a avut, într-un târziu, noroc şi dorinţa i s-a îndeplinit. În şedinţa din 24 februarie 2015, Consiliul Local Slatina a aprobat un proiect de hotărâre care prevedea concesionarea, fără licitaţie publică, a mai multor suprafeţe de teren, printre care se număra şi terenul mult râvnit de proprietarul magazinului de la parterul blocului FA5. Este vorba de o suprafaţă de 77,5 metri pătraţi, teren în prelungirea blocului pe latura sa sudică unde concesionarul intenţionează să îşi extindă magazinul. Imediat după concesionare, la primărie a fost depusă o a doua cerere în care proaspătul concesionar solicita eliberarea certificatului de urbanism, pe care îl obţine sub numărul 304/22.04.2015. În urma avizelor necesare obţinute, Claudiu Florea a intrat, luna trecută, în posesia Autorizaţia de construire nr. 468/22.10.2015, astfel că omul s-a apucat de lucru. Acesta îşi va uni cele două apartamente pe care le deţine, mărind astfel suprafaţa magazinului cu cei peste 77 mp concesionaţi. Cu complicitatea instituţiilor publice, omul s-a acoperit, după cum s-a văzut, cu documente, astfel că, din acest punct de vedere, totul este legal. 

 

 

O primă problemă este că viitoarea construcţie va include şi luminatorul blocului, considerat ca făcând parte din domeniul comun al blocului. Construcţia va acoperi două ferestre care dau în holul de la parter al blocului – aşadar, iarăşi spaţiu comun. Apoi, construcţia se va ridica peste canalizarea blocului, peste reţelele de alimentare cu gaze naturale şi peste trotuarul din jurul blocului, şi acesta considerat tot bun comun. Construcţia nu este una uşoară, astfel că este foarte posibil ca structura de rezistenţă a blocului să fie afectată. Nu contează, şi aici concesionarul terenului s-a acoperit cu o expertiză tehnică realizată de un specialist din Craiova, Viorel Bistriceanu, din care reiese că totul este OK. Ca să ajungă aici, proprietarul magazinului a obţinut semnăturile a mai mult de jumătate dintre proprietarii apartamentelor situate pe scara H a blocului, unii dintre aceştia regretând acum gestul făcut din cauza zgomotelor cu care muncitorii care realizează construcţia îi deranjează cumplit. Unii dintre proprietarii de apartamente au ajuns să pună la îndoială, acum, legalitatea obţinerii tuturor avizelor în baza cărora primăria s-a văzut nevoită să elibereze autorizaţia de construire şi spun că sunt hotărâţi să ceară un control la acest nivel.

„Îmi este greu să cred că pompierii s-au deplasat la faţa locului înainte de a da aviz, pentru că, dacă veneau la faţa locului, ar fi văzut că cele două ferestre ce vor fi acoperite de construcţia ce se ridică puteau fi foarte bine utilizate de ei în cazul unui incendiu, Doamne-fereşte, la parterul blocului. Cei de la Compania de Apă au dat, şi ei, avizul foarte uşor, iar cei de la Gaze la fel, deşi va fi modificată reţeaua de alimentare”, a spus unul dintre vecini.

 

 

 

Grav este şi că proprietarii tuturor apartamentelor situate în blocul cu pricina vor pierde oportunitatea reabilitării termice a imobilului inclus într-un proiect pe care Primăria Slatina l-a depus la ADR Sud-Vest Oltenia pentru obţinerea de fonduri europene. Şi asta pentru că, prin construcţia avizată de instituţiile publice şi autorizată de primărie, proiectul depus pentru finanţare nu mai este valabil. De altfel, interpelat pe acest subiect, viceprimarul Cristian Bircea, cel care răspunde de partea de urbanism în instituţie, ne-a dat dreptate.

„Aşa este, proiectul depus la ADR Sud-Vest Oltenia pentru obţinerea finanţării nu mai este valabil din moment ce asupra imobilului au intervenit modificări. Deocamdată cererea de finanţare nu a fost aprobată, este la rezerve pentru când vor fi bani. Dar în noile condiţii ea nu va putea fi semnată. Eu le-am spus nişte lucruri atunci, pe marginea acestor concesionări, nu m-au ascultat”, a declarat Cristian Bircea.

No comment! 

1 COMENTARIU

  1. Asta e doar una dintre manariile facute de fostul primar.Daca s-ar face un control serios pe concesionari si autorizatii de construire s-ar lua aia cu mainile de par.Nimic nu pleca de la primarie fara dedicatie,daca aparea o cerere de concesionare sau de altceva similar imediat se ridica gradul de interes:cine e ala,nu ii dam aprobare pana nu il vedem noi la fata etc.De fapt,ce ne mai miram daca si Valcov si Prina sunt judecati in prezent pentru coruptie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here