Medicul Hariton Laibăr din Caracal, sancţionat pentru malpraxis după ce a lăsat infirm un coleg

Deşi Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Olt l-a scos nevinovat, iar procurorii au clasat cazul său deschis în urma unei plângeri penale pentru neglijenţă în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale, acuzaţiile de malpraxis îndreptate de un pacient la adresa şefului Compartimentului Primire Urgenţe Caracal, medicul Hariton Laibăr, s-au adeverit la mai bine de trei ani de la naşterea litigiului. Acuzat că şi-a depăşit atribuţiile profesionale în cazul unei intervenţii chirurgicale în care a secţionat pacientului un nerv, medicul a fost sancţionat, până la urmă, de Comisia Superioară de Disciplină din cadrul Colegiul Medicilor din România. Povestea s-a rostogolit şi în instanţă, în trei procese aflate încă pe rol.

Totul a început în septembrie 2012, când, după un accident în gospodărie, medicul pensionar Ionel Voicu, fost cadru medical la Ambulanţă, s-a prezentat la Compartimentul Primire Urgenţe Caracal cu o plagă tăiată de flex la nivelul antebraţului stâng. El a fost preluat de doctorul Hariton Laibăr, şeful compartimentului, care a examinat plaga şi a hotărât să intervină de unul singur, deşi, fiind tură de zi, în spital erau prezenţi medicii chirurgi. La o lună de la operaţie, în loc să se însănătoşească, pacientul şi-a dat seama că starea sa de sănătate se înrăutăţeşte. După ce a consultat un medic specialist de la Spitalul Judeţean Slatina, el a ajuns în cele din urmă, cu o mare întârziere, la un spital din Bucureşti, unde i s-a confirmat bănuiala că îi fusese secţionat un nerv, fiind supus unei noi intervenţii chirurgicale. Pentru că nu s-a intervenit profesionist de prima oară şi pentru că, ulterior, nu a fost trimis la un spital cu medici specializaţi în chirurgie plastică, pacientul a rămas cu o infirmitate la mâna stângă. Acuzându-l pe medicul caracalean că a încălcat procedurile medicale în cazul său, Ionel Voicu s-a adresat cu plângere Colegiului Medicilor Olt. De asemenea, acuzându-l pe şeful CPU că, în dorinţa de a-şi acoperi fapta, ulterior a făcut completări neconforme cu realitatea în fişa medicală, pacientul s-a adresat şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, unde a depus o plângere penală pentru neglijenţă în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În urma unor cercetări cu cântec, ambele plângeri au fost soluţionate în favoarea medicului găsit, acum, vinovat. De remarcat uşurinţa cu care membrii Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor Olt au trecut peste referatul unui medic specialist în chirurgie plastică, solicitat să îşi spună punctul de vedere în acest caz. Este vorba de dr. Constantin Corbea de la Spitalul Judeţean Slatina, care, în răspunsul oficial, a arătat că medicul de la Urgenţe Caracal nu avea pregătirea necesară pentru diagnosticarea şi tratarea pacientului. „Nu avea pregătirea să pună diagnosticul de secţionarea a nervului cubital. Acest diagnostic doar un chirurg plastician îl poate pune”, a declarat, pentru Gazeta Nouă, Constantin Corbea, lăsând să se înţeleagă faptul că pacientul trebuia să ajungă cât de repede posibil de la CPU Caracal la un spital cu secţie de chirurgie plastică, lucru care nu s-a întâmplat.

Contestaţie admisă şi sancţiune

Nemulţumit de soluţia Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor Olt care, prin decizia nr. 14/24.09.2013, a dispus stingerea acţiunii disciplinare declanşate împotriva doctorului Hariton Laibăr, pacientul a făcut contestaţie la Colegiul Medicilor din România, pe motiv că cei din Colegiul Medicilor Olt „l-au protejat pe dr. Laibăr, ducând astfel la prejudicierea adevărului şi la menajarea părţii reclamate”. În urma unei anchete care a durat aproape doi ani, pacientului i s-a dat dreptate. Comisia Superioară de Disciplină a constatat că în acest caz au existat abateri de la normele de etică profesională şi deontologie medicală, precum şi de la regulile de bună practică profesională. Prin urmare, medicul Hariton Laibăr a fost sancţionat cu avertisment şi obligat să urmeze cursuri de perfecţionare în chirurgie plastică, pentru ca, în viitor, momentele prin care a trecut şi trece pacientul să nu se mai repete în alte cazuri. „Admite contestaţia formulată de dl. Ionel Voicu şi anulează în tot decizia nr. 14 din data de 24.09.2013 adoptată de Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Olt (…). Aplică dr. Hariton Laibăr sancţiunea avertisment, prevăzută de art. 447, alin. 1), lit. b din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi de art. 100, alin 1), lit. b din Statutul Colegiului Medicilor din România, şi obligarea celui sancţionat la efectuarea de cursuri de perfecţionare în chirurgie plastică (…)”, se arată în decizia Comisiei Superioare de Disciplină, care are valoare de act judecat definitiv şi nu mai poate fi atacată la Colegiul Medicilor din România.

Procurorii, îngăduitori şi ei cu şeful CPU

Cazul a avut şi rezonanţă penală stinsă, la un moment dat, de procurori, din partea cărora, ca şi din cea a Colegiului Medicilor Olt, medicul acuzat de malpraxis s-a bucurat de o suspectă îngăduinţă. În afara plângerii cu care s-a adresat Colegiului Medicilor Olt, dr. Ionel Voicu a depus o plângere şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, acuzându-l pe şeful Urgenţelor de neglijenţă în serviciu şi fals material în documente oficiale. „Ca să se acopere şi să scape basma curată, doctorul Laibăr a făcut completări ulterioare în fişa medicală. A scris că m-a trimis la o secţie medicală de specialitate, dar că eu am refuzat, lucru cu totul neadevărat”, susţine Ionel Voicu. Dosarul penal a încăput, iniţial, pe mâna procurorului Iacob Niculăiţă, condamnat, ulterior, la închisoare cu executare într-un dosar de trafic de influenţă. Cazul a fost preluat de procurorul Mariana Măceşeanu, care, în martie 2015, a clasat cauza, după ce, anterior, în condiţii dubioase, respinsese solicitarea părţii vătămate privind efectuarea unei expertize grafologice care urma să dovedească dacă medicul acuzat a falsificat sau nu documentul medical.

•••

Chiar dacă şeful CPU Caracal a fost sancţionat, povestea este departe de final. Pe de o parte, partea vătămată a atacat la Judecătoria Caracal ordonanţa procurorului prin care crede că a fost nedreptăţită. Pe de altă parte, Ionel Voicu s-a adresat şi Tribunalului Olt, unde solicită despăgubiri din partea medicului Laibăr. La rândul său, dr. Hariton Laibăr a contestat sancţiunea aplicată în instanţa de contencios-administrativ. Contactat pentru o declaraţie pe acest subiect, medicul sancţionat ne-a tăiat-o scurt: „Vă rog să mă lăsaţi în pace. E o chestiune absurdă pe care trebuie s-o suport din partea unui coleg al meu care n-are ce face”.

În prezent, Ionel Voicu urmează un program recuperare medicală şi spune că, la trei ani de la accident, încă nu îşi simte două dintre degetele mâinii stângi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here