Patronii standurilor din „Mihai Trade”, proteste la prefectură după ce pompierii au anunţat închiderea imobilului

După trei ani în care au aplicat amenzi firmei care administrează Depozitul „Mihai Trade” din Slatina, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Olt au decis să închidă imobilul deoarece nu respectă asigurarea condiţiilor de securitate la incendiu. Decizia a generat un val de nemulţumiri iar, joi după-amiază, aproximativ o sută de proprietari de standuri şi angajaţii lor au protestat în faţa Prefecturii Olt.

Oamenii au cerut o amânare a aplicării deciziei de închidere a depozitului, arătând că au produse pe care nu le pot depozita în altă parte.

„Vrem o amânare. Ni se închid standurile din Depozitul «Mihai Trade», peste noapte. Nu întrunim condiţiile corespunzătoare, dar vrem măcar o amânare până la sfârşitul anului, măcar o lună de zile, ca să vindem marfa care este perisabilă, de sezon. Cei de la ISU ni s-a spus că nu acceptă nicio amânare, iar mâine la ora 14.00 vor veni să ne pună sigiliile. Noi suntem o sută de firme cu 300 de angajaţi şi vom fi forţaţi să plecăm acasă”, a spus o protestatară.

Proprietarii de standuri din depozit spun că se execută lucrări de intrare în conformitate.

„Cerem o amânare. Domnul director s-a apucat deja să facă lucrări de modernizare acolo, dar degeaba. Nu ştim ce să facem. Mâine murim toţi, că nu avem ce altceva să facem”, a spus o altă femeie.

Protestatarii au fost primiţi de prefectul Silviu Neacşu, la întrevedere participând şi primarul Slatinei, Emil Popa. Neacşu le-a explicat oamenilor că nimeni nu se poate opune aplicării legii.

„V-au adus la cunoştinţă că pot să-l închidă în 48 de ore şi tot ei s-au oferit să lase depozitul să funcţioneze 72 de ore, pentru ca dumnealor să-şi găsească loc în care să-şi depoziteze marfa şi să-şi regândească activitatea. Adevărul este că fiecare trage turta pe spuza lui şi nu ştiu dacă e firesc atunci când 100 de oameni depind de dumneavoastră. Dacă le-aţi fi spus din timp că legea nu vă mai dă voie să deschideţi, nu ajungeam în această situaţie. Aţi zis că găsiţi înţelegere la ISU sau la Prefectură, dar nu puteţi găsi înţelegere atât timp cât nu este legal”, i-a spus prefectul proprietarului depozitului.

Reprezentanţii ISU au luat decizia să închidă clădirea de beton în care funcţionează Depozitul „Mihai Trade”, care se află în proprietatea firmei Grosmetchim. Este vorba de o clădire care are trei compartimente cu standuri de vânzare. Pompierii spun că s-a verificat respectarea asigurării condiţiilor de securitate la incendiu şi s-au găsit lipsă instalaţii cu rol de protecţie la foc a construcţiilor şi amenajărilor prevăzute de HG 915/2015. Printre aceste lipsuri se numără hidranţii exterior, sistemul de desfumare.

Societatea care deţine depozitul încasează amenzi pentru aceste neconformităţi de peste trei ani, fapt ce a dus la executarea unor lucrări – hidranţi interiori sau afişaj luminos, dar inspectorii de prevenire spun că nu s-a făcut tot ce trebuie pentru ca imobilul să obţină autorizaţie de securitate la incendiu.

„Vorbim de nereguli vechi, sancţionate anterior cu amendă pentru că acestea erau prevederile legale la momentul respectiv. Acum s-a venit şi cu sancţiunea complementară de închidere”, a declarat, pentru Gazeta Nouă, colonelul Cristian Croitoru, şeful Serviciului Prevenire din cadrul ISU Olt. (Autor: Ionuţ Jifcu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here