Compania de Apă Olt, bună de plată în cazul angajatului incendiat: 3,7 miliarde lei vechi, daune şi cheltuieli

Compania de Apă Olt SA este bună de plată în cazul angajatului incendiat de colegi anul trecut şi care şi-a pierdut viaţa. Curtea de Apel Craiova a decis, definitiv, ca societatea să plătească rudelor celui mort, în solidar cu bărbatul condamnat la închisoare cu executare pentru omor, peste 3,7 miliarde de lei vechi reprezentând daune morale, cheltuieli materiale şi de judecată. Cel condamnat nu are încă mai nimic de valorificat, astfel încât sarcina plăţilor îi va reveni Companiei de Apă.

Scăpată de obligativitatea de plată a daunelor şi cheltuielilor în solidar cu inculpatul la instanţa de fond, CAO va lua parte la plăţi după ce, recent, Curtea de Apel Craiova a desfiinţat în parte sentinţa Tribunalului Olt. Pe de o parte, magistraţii craioveni au scăzut pedeapsa inculpatului Dumitru Boştină de la opt la şapte ani de închisoare cu executare, iar pe de altă parte au obligat CAO SA la plata, în solidar cu inculpatul, a sumelor reprezentând daune morale decise de instanţă către rudele celui decedat, precum şi cheltuieli materiale şi de judecată faţă de acestea.

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a) CPP admite apelurile declarate în cauză, desfiinţează în parte sentinţa penală numărul 199 /17.07.2015 a Tribunalului Olt sub aspectul laturii penale şi civile şi rejudecând : Descontopeşte pedeapsa rezultantă şi repune pedepsele în individualitatea lor : Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului pentru comiterea infracţiunii prev. de art. 188 alin. 1 rap. la art. 75 alin. 2 lit. a) şi 76 alin. 1 C.P. de la 8 ani la 7 ani închisoare. Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 350 alin. 1 rap. la art. 75 alin. 2 lit. a) şi 76 alin. 1 C.P. de la 2 ani la 9 luni închisoare. În baza art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. b) C.P. şi 45 alin. 1 C.P. aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 7 ani închisoare, la care se adaugă 3 luni închisoare (1/3 din cealaltă pedeapsă), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 3 luni închisoare şi 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) C.pen., după executarea pedepsei principale. Obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Compania de Apă Olt SA la plata despăgubirilor stabilite de prima instanţă, a cheltuielilor de judecată şi cheltuielilor judiciare aferente judecăţii în primă instanţă. Menţine restul dispoziţiilor din sentinţa apelată”, se arată în decizia Curţii de Apel Craiova.

Conducerii CAO nu i-a picat deloc bine această sentinţă, mai ales că toţi angajaţii companiei au aflat dureroasa veste după ce o colegă mai exaltată a avut grijă să dea sfoară-n ţară pe marginea subiectului, umblând din birou în birou şi fluturând, indignată pe apărătorii companiei, comunicarea instanţei. Din suma pe care CAO o va plăti se vor înfrupta copios avocatul părţilor vătămate, Ion Vedere, dar şi executorul judecătoresc care va pune în executare sentinţa, onorariile mergând până la 10% din valoare. Precizăm că societatea perdantă a fost reprezentată în instanţă de casa de avocatură „Predoi şi Asociaţii” din Bucureşti.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în data de 11 august 2014, în urma unui conflict spontan petrecut, în timpul serviciului, în incinta SC CAO SA Slatina, inculpatul Dumitru Mişu Boştină, în vârstă de 41 de ani, şi-a incendiat un coleg de serviciu cu o brichetă pe care a aprins-o la picioarele victimei după ce un alt coleg îl stropise pe acesta, în glumă, cu spirt medicinal. Potrivit procurorilor, „în urma acestei acţiuni, victima D.M. (Marian Dumitru – n.r.) a luat foc, fiind stins de către mai mulţi colegi, ulterior fiind transportată la spital, unde a decedat la data de 18.08.2014, moartea intervenind din cauza leziunilor suferite, arsuri de gradul II-III, pe circa 30% din suprafaţa corpului”.

1 COMENTARIU

  1. Ha, ha…! Cine avea acces la aceasta informatie si umbla prin birouri cu documentul decat „marea” jurista sefa de la CAO? Credeti ca degeaba se plimba ea imbracata cu roba de avocat prin curtea firmei!?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here