FOTO/VIDEO Ziua României, sărbătoare completă la Slatina. N-au lipsit fasolea, cârnaţii şi voia bună

Ziua Naţională a României a fost o sărbătoare completă, marţi, la Slatina, cum de mulţi ani nu s-a mai întâmplat. Un element nou a fost numărul foarte mare de slătineni în comparaţie cu alţi ani, peste 600 de oameni luând parte la acest important eveniment, alături de persoanele publice. Forţele militare au fost, şi ele, la înălţime, scoţând pentru defilare tot ce au mai bun în materie de tehnică de intervenţie. Un alt element care a dat un plus reuşitei a fost vremea foarte frumoasă.

Şirul manifestărilor a debutat la statuia lui Alexandru Ioan Cuza cu prezentarea drapelului în faţa prefectului de Olt, Silviu Neacşu, şi cu o slujbă religioasă susţinută de un sobor de preoţi condus de episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Sebastian.

Despre importanţa istorică a momentului au vorbit prefectul judeţului, Silviu Neacşu – care a transmis mesajul premierului Dacian Cioloş (un discurs bazat pe rolul României azi în a-şi găsi făgaşul unei normalităţi ca obligaţie faţă de ceea ce au înfăptuit înaintaşii noştri), preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu şi locotenent colonelul în rezervă Victor Epure, preşedinte al Filialei Olt a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

„Ziua de 1 Decembrie, sărbăptoarea noastră naţională, este un bun prilej de bilanţ. Este momentul în care ne putem întreba unde suntem, care sunt moptivele pentru care suntem mândri de această ţară şi care este drumul pe care îl avem de urmat. Şi pentru că este ziua Marii Uniri, trebuie spus clar că astăzi, 1 Decembrie 2015, mai mult ca niciodată, acest drum pe care vrem să îl urmăm este unul pe care trebuie să-l facem împreună: guvern, autorităţi centrale şi locale, pentru că numai aşa se pot împlini aşteptările pe care oamenii le au faţă de noi, faţă de statul român şi faţă de reprezentanţii săi aleşi sau numiţi. Doar aşa, asumându-ne, fiecare cu consştiinţa împăcată, drumul pe care îl avem de urmat şi schimbarea de atitudine pe această cale putem să ne omagiem cum se cuvine înaintaşii şi putem spera că ţara noastră va ajunge pe măsura aşteptărilor. Nu este un drum uşor. la momentul pe care îl evocăm astăzi, cel de 1 decembrie 1918, a fost unul mult mai greu. Şi totuşi, generaţia de la acea vreme a răzbit. De aceea, am toată încrederea că vom reuşi şi noi de data aceasta. Intrăm într-un an crucial pentru România, anul în care eforturile unu guvern independent, care mizează pe sprijinul partidelor politice, dar şi pe cel al instituţiilor majore care sunt Preşedinţia şi Parlamentul României se vor îndrepta spre construcţia unui proiect de ţară coerent, realizat de specialişti, cu consultarea cetăţenilor, a societăţii civile, dar şi cu mediul politic dornic de reformă. Acest proiect de ţară va viza modernizarea statului, crearea condiţiilor pentru folosirea superioară a tuturor resurselor de dezvoltare, fonduri europene, investiţii de capital românesc, investiţii străine şi bugetul României. Acest proiect va avea ca ţintă şi întărirea statului de drept, dar şi consolidarea participăriii publice care va conduce la producerea proceselor de schimbare şi modernizare. Vă îndemn să participaţi la acest proces prin experienţele, ideile sau faptele de care suntem capabili fiecare dintre noi”, a rostit prefectul Silviu Neacşu.

Delegaţiile instituţiilor prezente la manifestare, ale partidelor politice şi veteranilor de război au depus, apoi, coroane de flori la soclul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, după care a urmat nelipsita paradă militară cu trupe şi tehnică de intervenţii aparţinând unităţilor Ministerului Afacerilor Interne.

La paradă au participat, alături de pompieri, jandarmi, poliţişti locali şi forţele speciale, şi militari americani de la baza NATO de la Deveselu. 

 

La manifestările de la Slatina Parlamentul României a fost reprezentat doar de doi reprezentanţi ai judeţului în forul legislativ, senatorul Mihai Niţă, lider al ALDE Olt, deputatul Emil Moţ şi deputatul Virgil Delureanu.

 

Pentru partea a doua a evenimentului toată lumea s-a mutat pe esplanada din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, acolo unde municipalitatea a împărţit pofticioşilor peste 2000 de porţii de fasole cu cârnaţi. Oamenii au servit mâncare pe ritmuri folclorice, pe scena amplasată în zone evoluând în spectacole peste 50 de formaţii de dansatori, grupuri vocale şi interpreţi sosiţi din tot judeţul.

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/i3I2JXt782c” frameborder=”0″ allowfullscreen ] [iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/xdlXIA2t0Rg” frameborder=”0″ allowfullscreen ] [iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/W31in5_fXvc” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.