Direcţia Sanitară Veterinară Olt a dispus intensificarea controalelor în preajma Sărbătorilor de iarnă

O dată cu intrarea în sezonul sărbătorilor de iarnă numărul consumatorilor prezenţi pe piaţă creşte şi, automat, se înmulţesc şi potenţialele pericole la adresa sănătăţii populaţiei. În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în această perioadă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt îşi va intensifica acţiunile de supraveghere şi control pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă, au anunţat, marţi, în cadrul Colegiului Prefectural, reprezentanţii instituţiei.
 
Astfel, s-au dispus măsuri suplimentare concentrate asupra producerii, depozitării, transportului şi valorificării cărnii de porc destinată consumului uman, precum şi altor produse alimentare de origine animală şi nonanimală. Potrivit unui raport prezentat în şedinţa colegiului Prefectural, DSVSA a stabilit un program de lucru pentru perioada 2 decembrie 2015 – 15 ianuarie 2016 pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri, depozite alimentare etc.), precum şi din unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor şi bufetelor.
 
Medicii veterinari care efectuează examenul trichineloscopic vor fi instruiţi special, iar la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare va fi asigurată permanenţa începând cu data de 11.12.2015, de luni până vineri, de la 08.00 la 16.00, dar şi sâmbată şi duminică, în acelaşi interval orar, până pe data de 18.12.2015. Pe uşile centrelor unde se va desfăşura examenul trichineloscopic va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. 
 
Începand cu 19 – 24 decembrie, programul de lucru se va prelungi până la ora 18.00, inclusiv sâmbăta şi duminică), urmând ca, începând cu 26 decembrie, să se revină la programul normal. 
 
„În judeţul Olt, începând cu 11.12.2015, în fiecare comună există un centru unde se efectuează examen trichineloscopic. De asemenea, s-au constituit echipe mixte care au început verificările în târgurile de animale din judeţ. Se are în vedere întocmirea catagrafiei unităţilor înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentaţiei publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive. Controalele oficiale în târguri, pieţe agroalimentare, unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine animală, precum şi în unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor şi bufetelor au început cu data de 25.11.2015 şi urmăresc în principal condiţiile sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor care comercializează produse alimentare de origine animală şi nonanimală, care au fost autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, precum şi a mijloacelor de transport al produselor alimentare, starea de întreţinere şi igienă a obiectivelor, a echipamentelor şi ustensilelor de lucru care sunt folosite pentru prepararea, expunerea şi servirea alimentelor”, se arată în raportul prezentat marţi de DSVSA.
 
Inspectorii sanitar-veterinari urmăresc şi condiţiile de depozitare a produselor alimentare de origine animală si nonanimală, provenienţa alimentelor, modul în care acestea sunt manipulate şi expuse la vânzare, prezenţa, după caz, a vitrinelor frigorifice care să menţină o temperatură corespunzătoare şi care să evite contaminarea produselor, cerinţele referitoare la marcarea cărnii şi identificarea produselor de origine animală si nonanimală, în special prezenţa mărcii de sănătate pe carcasele, semicarcasele şi sferturile de carcase provenite de la porcine si bovine şi existenţa, după caz, a certificatului de sănătate pentru carne. Producătorii şi comercianţii trebuie să fie atenţi şi la marcarea şi etichetarea produselor de origine animală, la asigurarea sursei de apă potabilă, necesară pentru prepararea alimentelor, cât şi pentru menţinerea stării de igienă în obiectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here