Candidatul PSD la Primăria Slatina, Emil Moţ, propune scăderea taxelor şi impozitelor din 2016

Deputatul Emil Moţ, candidatul PSD la funcţia de primar al Slatinei, propune scăderea taxelor şi impozitelor din 2016, atât la nivelul imobilelor, clădiri şi terenuri, cât şi la cel al autoturismelor. Scăderile sunt valabile şi pentru persoanele fizice, şi pentru persoanele juridice. Parlamentarul a prezentat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, date şi cifre despre aceste scăderi care vor fi susţinute în consiliul local de majoritatea aleşilor, reprezentată de consilierii PSD. 

Potrivit deputatului Emil Moţ, scăderile propuse sunt posibile şi conforme cu prevederile noului Cod Fiscal care va intra în vigoare din ianuarie 2016. 

„Proiectul de hotărâre, care se referă la stabilirea valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale, alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile pentru anul 2016, a stat în transparenţă 30 de zile pe site-ul Primăriei Slatina. După consultări temeinice ale noului Cod Fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, eu şi echipa mea vom propune nişte amendamente consilierilor locali ai Partidului Social Democrat şi care vor fi aprobate, sunt convins, de consiliul local. Aceste amendamente se referă la impozitele şi taxele locale şi, în principal, la scăderea impozitelor şi taxelor locale”, a declarat candidatul PSD. 

Candidatul social-democrat spune că la impozitul pe clădiri bonificaţia acordată persoanelor fizice care îşi plătesc această obligaţie în primele trei luni ale anului, până la 31 martie, va creşte de la 7%, procent aferent anului 2015, la 10% din 2016, înregistrându-se astfel o scădere a impozitului. „Spre exemplu, la un apartament de 100 metri pătraţi, în 2015 se plăteau 252 lei, iar în 2016 se vor plăti 232 lei. În plus, în conformitate cu Codul Fiscal, a doua, a treia locuinţă nu vor mai fi impozitate, ca în 2015, când la a doua proprietate se luau în plus 50%, iar la a treia 150%, ci vor fi impozitate normal, ca şi cum ar fi o singură locuinţă”, a reliefat Emil Moţ. 

Dacă în 2015 persoanele juridice plăteau, pentru clădirile rezidenţiale, 1,8% din valoare contabilă a acestora, în 2016 se va plăti 0,3% din valoarea contabilă. Taxa pentru clădirile nerezidenţiale nu se va modifica, rămânând la nivelul 2015, respectiv la minimul Codului Fiscal. 

Taxele vor scădea şi la capitolul terenurilor pentru persoanele fizice. „În zona A se va plăti mai puţin cu 31%, în zona B cu 35%, în zona C cu 35% şi în zona D cu 35%. Pentru terenurile extravilane, reducerile sunt de aproximativ 9% pentru toate categoriile de terenuri – fâneţe, păşuni, vii etc. Aici vorbim de o pondere foarte mică a acestor terenuri în Slatina. La persoanele juridice, Codul Fiscal ne permite să menţinem nivelul taxelor la acelaşi nivel, aşa că nu le vom creşte”, a mai arătat Emil Moţ. 

Şi în cazul impozitului la autoturisme vor exista reduceri la impozit.

„Persoanele fizice vor plăti următoarele impozite pentru autoturismele pe care le deţin: până în 1.600 de centimetri cubi, vom menţine nivelul actual de impozitare care este şi minimul prevăzut în Codul Fiscal. Pentru cele între 1.600 şi 2.000 de centimetri cubi impozitul va scădea cu 5%, la fel ca şi în cazul celor între 2.000 şi 2.600 centimetri cubi. Pentru maşinile cu capacitatea între 2.600 şi 3.000 de centimetri cubi, impozitul va scădea cu 20%, ca şi la autoturismele cu motoare de peste 3.000 de centimetri cubi; la fel şi pentru autobuze, microbuze şi autocare. De asemenea, pentru alte vehicule de până la 12 tone, impozitul va scădea tot cu 20%, iar în cazul tractoarelor reducerea va fi de până la 22%”, a afirmat candidatul PSD la Primăria Slatina. Taxele pentru vehiculele hibrid vor scădea cu 90%.

Vor fi scăderi şi în cazul taxelor plătite de persoanele juridice pentru autoturismele deţinute. Pentru autovehiculele cu motorul de până în 1.600 de centimetri cubi va fi o reducere de 12%, pentru cele cu motor între 1.600 şi 2.000 de centimetri cubi impozitul va scădea cu 16%, pentru cele între 2.000 şi 2.600 de centimetri cubi scăderea va fi de 15%, la autoturismele cu motoare între 2.600 şi 3.000 centimetri cubi impozitul va scădea cu 20%, la fel ca şi pentru cele cu motoare de peste 3.000 de centimetri cubi şi ca şi la celelalte categorii de autovehicule, autobuze, maşini de peste 12 tone şi tractoare. 

„Am făcut o analiză foarte atentă şi am lucrat cu experţi, pentru că nu poţi face o asemenea proiecţie fără experţi. Impactul asupra bugetului va fi de 2,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă 2,28% din bugetul total al Slatinei”, a concluzionat Emil Moţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here