Dan Dimulescu, o nouă expoziţie la Slatina: „Nu mă oboseşte munca în atelier, ci mă obosesc celelalte”

Pictorul caracalean Dan Dimulescu şi-a deschis, luni după-amiază, cea de-a şasea expoziţie personală de artă plastică la Slatina, lucrările fiind găzduite de Galeria Artis a Muzeului Judeţean Olt. La vernisaj au participat, alături de directorul instituţiei-gazdă, dr. Laurenţiu Guţică, artişti plastici consacraţi, oameni de cultură din mai multe zone ale Oltului, dar şi din afara judeţului.

Despre lucrările expuse, care reprezintă mai multe genuri artistice, artă clasică reprezentată în mare parte de peisaj şi artă figurativă, dar şi reprezentări non-figurative, au vorbit directorul Muzeului Judeţean, artiştii plastici George Păunescu şi Marcel Duţu, dar şi un vechi prieten al autorului, jurnalistul şi artistul Bucur Borcan. „Dacă facem o privirre retrospectivă a ceea ce înseamnă zborul artistic al lui Dan Dimulescu surprins pe parcursul unui deceniu, putem trage o singură concluzie: Dan Dimulescu este un artist de excepţie, un artist de referinţă pentru ţara Oltului de jos, care în ultima perioadă a acumulat experienţă artistică incontestabilă. Un deceniu în care şi-a căutat propriul stil, plecând de la peisaj. Şi iată că azi vine în faţa noastră cu o nouă provocare, cu stilul figurativ pe lângă peisaj şi natură statică. Vorbim de un Dan Dimulescu care ne oferă un regal artistic”, a spus Laurenţiu Guţică.

Dincolo de apareţe, în lucrările expuse „putem vorbi de un joc al culorilor, în care autorul pune probleme de atitudine, atitudine vizavi de realitate”, şi chiar în zona abstractă putem intui acest joc, „pentru că, ştiţi bine, cuvântul abstract vine de la a abstrage, adică a lua şi a sintetiza, a duce până la semn”, potrivit pictorului George Păunescu. 

La rândul său, Marcel Duţu, unul dintre exponenţii artei plastice abstracte din judeţ, a spus că, deşi autorul a abordat multă vreme peisajul şi natura statică, în arta lui Dan Dimulescu s-a simţit demult tendinţele spre abstract. „Despre domnul Dimulescu vreau să spun că tendinţele de abstractizare le-a avut demult. I-am văzut lucrări foarte vechi în care domnul Dimuleascu experimenta abstractul. Mulţi artişti spun că trebuie să faci şi abstract pentru că abstractul este arta completă. Eu nu am nimic cu peisajul, pe care îl iei de-a gata. Bine, trebuie să ştii să îl armonizezi, să intri în acordurile locale, să mai pui şi de la tine pentru că poate nu îţi convine tot ceea ce îţi oferă natura, trebuie să ştii tridimensionalitate şi atâtea alte tehnici. Dar, totuşi, se spune că în abstract găseşti toate acestea şi încă ceva”, a reliefat Marcel Duţu, arătând că Dan Dimulescu este, pe altarul artei în general, „un luptător”.

Luptător se simte şi pictorul caracalean, dar numai când este vorba despre zona simbolurilor abstracte. În ceea ce priveşte arta clasică, creaţia ei nu îl epuizează, ci, din contra, îl relaxează. „Marcel Duţu spune că sunt un luptător. Aşa e: în jumătatea aceea de sală (zona unde sunt expuse lucrările de expresie figurativă – n.r.) mă consum; mă consum să găsesc soluţii, să găsesc simboluri, să găsesc modalităţi de expresie artistică. Aici (şi se referă la peisaj n.r.) mă relaxez, trăiesc, pictez. Nu ştiu dacă e o dedublare, dar am ajuns, cred eu, la un nivel destul de ridicat al meseriei (pentru că e o meserie în fond) când îmi pot permite ca dimineaţa să pictez abstract şi după-amiaza să fac figurativ. Eu pictez puţin, pentru că nu am timp. Aş vrea să pictez mult mai mult decât o fac acum, dar nu am timp”, a vorbit despre el însuşi autorul expoziţiei. El a făcut şi o promisiune publicului slătinean: „Nu mă oboseşte munca în atelier, ci mă obosesc celelalte. Acum eu nu ştiu cât m-or ţine curelele, dar vă promit că, de fiecare dată când voi veni la Slatina, veţi găsi un alt Dan Dimulescu”.

Printre personalizăţile prezente la vernisaj s-au mai numărat artiştii plastici Paul Paul – Balş, Cătălin Podoleanu şi Cristina Bacicu Botez, scriitorii Viorel Păcală şi Gheorghe Atanasescu.

Dan Dimulescu a mai expus la Slatina de alte şapte ori în expoziţii de grup şi de alte cinci ori în expoziţii personale. De altfel, artistul are un palmares bogat care cuprinde 25 de expoziţii de grup, 16 expoziţii personale şi 11 participări la tabere de creaţie organizate în ţară.

Născut în 1951, în localitatea Băbeni-Bistrita, judeţul Vâlcea, Dan Dimulescu a urmat cursurile Liceul de Muzică şi Arte Plastice Craiova, apoi pe cele ale Institutului de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu” din Cluj -Napoca, dar şi pe cele ale Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu. Este licenţiat la Universitatea de Vest, Facultatea de Arte şi Design Timişoara, fiind profesor cu gradul didactic I. În prezent, el este director al Clubul Copiilor „Marius Bunescu” din Caracal şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Vâlcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here