Scutul antirachetă al NATO de la Deveselu a devenit activ de vineri

Scutul antirachetă de la Deveselu a devinit activ de vineri. Orice rachetă cu rază medie sau lungă de acţiune poate fi interceptată şi distrusă în aer, înainte de a putea fi detonată. 

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a găzduit vineri, 18 decembrie, ceremonia de marcare a declarării capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă a SUA de la Baza militară Deveselu la sediul MAE. La eveniment au participat ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, directorul Agenţiei de Apărare Antirachetă a SUA, vice-amiralul James Syring, comandantul flotei a VI-a a SUA şi, totodată, adjunctul comandantului forţelor navale ale SUA în Europa, vice-amiralul James J. Foggo, asistentul secretarului general al NATO pentru investiţii de apărare, Patrick Auroy, precum şi alţi oficiali români, americani şi reprezentanţi ai statelor membre NATO.

„Evenimentul reprezintă o etapă de referinţă importantă în ceea ce priveşte implementarea, potrivit angajamentelor asumate, a sistemului antirachetă în România, la Baza militară Deveselu. Reprezintă, totodată, un proiect de referinţă în consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA”, se arată într-un comunicatul MAE. 

Ministrul de externe Lazăr Comănescu a precizat că scutul nu a fost conceput ca un instrument îndreptat împotriva Federaţiei Ruse. Ceremonia oficială de inaugurare va avea loc vineri. 

„Construcția acestei facilități de la Deveselu, foarte clar, nu este îndreptată, nu a fost concepută ca să fie un instrument îndreptat împotriva Federației Ruse. Scut de apărare, dar într-o lume în care constatăm că din perspectiva securitară tot mai preocupanți devin actori non-statali. Insist asupra acestui lucru. Apărarea inclusiv anti-rachetă dobândește altă dimensiune și altă importanță”, a declarat Comănescu, care a negat faptul că România s-ar afla într-un pericol de război. 

Activarea scutului de la Deveselu a fost anuntata încă de la inceputul lunii de John Heffern, reprezentantul Departamentului de stat american. Întrebat despre situația de securitate din regiune, el a atras atenția că există provocări de peste tot.

Scutul antirachetă din țara noastră este o componentă asistemului de apărare antirachetă al întregii Europe gândit de forţele aliate din NATO. Implicarea României în acest proiect militar presupune găzduirea de interceptori tereştri, adică de rachete de interceptare SM-3 tip Block 1B. Astfel, rachetele care vor fi detectate pe radarele din bazele NATO sau de pe navele de război, vor fi distruse imediat de rachetele de interceptare.

Sistemul a fost aspru criticat de-a lungul timpului de Rusia care l-a catalogat drept o amenințare la adresa propriei securități. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here