Dan Bărăgan: Am vorbit cu ministrul Agriculturii şi direcţiile agricole vor reveni la structura lor iniţială

Dan Ioan Bărăgan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Olt, care luni a purtat discuţii cu ministrul Agriculturii pe tema structurii viitoare a direcţiilor agricole şi oficiilor pentru studii pedologice şi agrochimice, susţine că aceste instituţii vor reveni la statutul lor iniţial. 

Chemat, luni, de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, alături de alţi patru directori de direcţii agricole şi de şefii a cinci oficii pentru studii pedologice şi agrochimice din ţară, pentru a fi consultaţi pe tema structurii acestor instituţii minimalizate în ultima perioadă de fosta conducere a ministerului, Dan Ioan Bărăgan afirmă că respectivele direcţii şi oficii vor reveni la ststutul şi structura lor iniţială.

„Am fost chemat la discuţii eu, cu directorii direcţiilor agricole din Giurgiu, Covasna, Brăila şi Prahova şi cu şefii a cinci oficii pentru studii pedologice şi agrochimice din ţară. De partea ministrului s-au aflat secretarul de stat Botănoiu, secretarul general al ministerului, doamna Reli Ştefănescu, domnul director Dan Velicu şi doamna Vasilica Dinu, şef serviciu în cadrul ministerului. Am fost consultaţi pe teme direcţiilor agricole şi oficiilor pedologice şi, în urma discuţiilor, s-a concluzionat că ele trebuie să revină la forma lor iniţială, la statutul lor normal şi, evident, la schema de personal de care au nevoie pentru funcţionare. Au existat mari erori din partea fostei conduceri a ministerului în privinţa acestor instituţii în sensul că le-a îndepărtat de minister, diminuându-le personalul angajat, în ciuda faptului că ele au o importanţă strategică, aş spune, în implementarea politicilor agricole în teritoriu”, a declarat Dan Bărăgan.

Într-un interviu acordat recent publicaţiei Profitul Agricol, ministrul Achim Irimescu a declarat, într-adevăr, că, fără direcţii agricole, Ministerul Agriculturii este rupt de teritoriu.

„Ministerul, fără Direcții Agricole, are o mare problemă. Pentru că ministerul nu are pe nimeni în teritoriu. Sigur, în județe sunt agențiile de plăți, dar ele nu implementează direct politicile agricole europene sau naționale. Ca urmare, este esențial să facem funcționale Direcțiile Agricole. Doar cu personalul din București este imposibil ca MADR să facă față cerințelor. Nu exclud posibilitatea ca, din 2020, să se treacă la o altă fază a PAC. De exemplu, s-ar putea merge pe varianta americană, cu plăți compensatorii. Ca urmare, în mare parte, agențiile de plăți ar putea să nu mai aibă obiectul activității sau acesta să se reducă foarte mult. Deci, ca minister, nu poți să mizezi doar pe agențiile de plăți. Așa că avem nevoie de Direcțiile Agricole în subordinea MADR”, a declarat ministrul Agriculturii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here