Ortanţa Ciobanu, medic şef al CAS Olt, suspendată din funcţie după ce DNA a trimis-o în judecată pentru mită şi fals

Ortanţa Ciobanu, medic şef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt, a fost suspendată, joi, din funcţie după ce procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea sa în judecată, în stare de libertate, pentru luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele infracţiuni în formă continuată.
 
După ce dosarul a ajuns în instanţa de judecată, conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate a decis, în conformitate legea, suspendarea Ortanţei Ciobanu din funcţia de medic şef al instituţiei. „Decizia am luat-o joi, după ce Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova ne-a informat oficial că dosarul cu pricina a fost trimis instanţei de judecată. Noi am procedat conform legii, pentru că există o prevedere în legea 188/1999 care stipulează că, atunci când un funcţionar public este trimis în judecată pentru fapte penale, el va fi suspendat din funcţie”, a declarat, pentru OLT-ALERT, preşedintele interimar al CJAS Olt, Florin Ciocan.
 

Potrivit articolului 86, aliniatul 2 din Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, „În cazul în care funcţionarul public este trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică va dispune suspendarea funcţionarului public din funcţia publică pe care o deţine”.


Revenirea funcţionarului public pe funcţia de pe care a fost suspendat are loc doar în condiţiile în care „s-a dispus clasarea sau renuntarea la urmarirea penala ori achitarea sau renuntarea la aplicarea pedepsei ori amanarea aplicarii pedepsei, precum si in cazul incetarii procesului penal”.

Ortanţa Ciobanu este acuzată de opt acte materiale la capitolul luare de mită şi de şase acte materiale în ceea ce priveşte infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada aprilie – iunie 2012, inculpata Ortanța Ciobanu, în calitate de medic – profesor în cadrul Școlii Postliceale Sanitare Slatina, deținând și funcția de director executiv adjunct în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Olt, a pretins și primit suma totală de 2.300 lei de la opt elevi înscriși la examenul pentru obținerea certificatului de competențe profesionale nivel III avansat -specializarea asistent medical generalist – sesiunea august 2012, desfășurat în cadrul unității de învățământ.
 
„Concret, inculpata, având și calitatea de îndrumător de proiect, le-a predat persoanelor respective lucrări deja finalizate și a completat necorespunzător fișele de evaluare a proiectelor (părțile I-III). În contextul derulării urmăririi penale în cadrul acestui dosar penal, aflat la momentul respectiv pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt (declinat ulterior la DNA), intenționând să prezinte o justificare licită sumelor de bani necuvenite pretinse și primite de la elevi în schimbul predării de proiecte deja finalizate, inculpata Ciobanu Ortanța a falsificat 6 facturi și chitanțele aferente, în care a atestat, în mod nereal, faptul că ar fi primit sumele de câte 300 lei de la trei eleve pentru acordarea de consultanță în cadrul Cabinetului individual de psihologie «Ciobanu Ortanța»”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here