Suspiciuni în cazul primarului împuşcat mortal la vânătoare. Ce s-a întâmplat de fapt cu Lucian Istrate

În paralel cu investigaţiile efectuate de organele de cercetare penală în cazul primarului din Tătuleşti, Lucian Istrate, care sâmbăta trecută a fost împuşcat mortal în timpul unei partide de vânătoare, în grupurile vânătorilor apar speculaţii potrivit cărora accidentul petrecut în urmă cu aproape o săptămână pe Fondul de vânătoare nr. 9 ar fi fost cauzat de nerespectarea regulilor ce se impun în astfel de situaţii.

Potrivit unuia dintre vânătorii cu state vechi de practică, o alică de vânătoare nu poate ucide un om în felul în care s-au petrecut lucrurile în cazul tragic al edilului din Tătuleşti decât dacă victima ar fi împuşcată de la foarte mică distanţă, trei sau cel mult patru metri.

„La iepuri şi fazani se folosesc alice de 3 sau de cel mult 3,5. O asemenea alică nu îţi poate face rău de la şapte, opt sau 10 metri, în afara faptului că te-ar lovi în organe externe, în ochi de exemplu. Dar să intre prin piele, să pătrundă şi să traverseze inima este practic imposibil. Ceea ce i s-a întâmplat lui Lucian Istrate nu se putea întâmpla decât dacă cel care a tras se afla la mică distanţă de el, adică la cel mult trei metri, hai să spunem, cu indulgenţă, chiar patru. De la cinci, şase, şapte metri alica nu îi făcea ce i-a făcut lui Lucică, n-avea cum”, ne-a mărturist vânătorul cu care am stat de vorbă.

Apoi, suspectă este şi poziţia primarului, care avea calitatea de gonaci la acea partidă de vânătoare, în momentul împuşcăturii. „Am înţeles că primarul ar fi rămas cumva în spatele liniei vânătorilor, ori lucrul acesta ar însemna clar o încălcare a regulilor vânătoreşti. Sunt mai multe scheme de vânătoare, dar în nici una dintre ele gonaciul nu are ce să caute în spatele vânătorului, pe lateral. Gonacii vin din faţă strigând, iar când intră în raza vizuală a vânătorilor strigă şi mai tare, astfel ca trăgătorii să nu apese pe trăgaci în direcţia lor. Vânatul trebuie lăsat să treacă şi apoi se folosesc armele. De aceea, nu înţeleg poziţia în care se afla primarul din Tătuleşti în momentul în care a fost împuşcat”, a mai spus vânătorul contactat de OLT-ALERT.

Mare le-a fost uimirea şi medicilor legişti care au efectuat necropsia cadavrului. La acest capitol, Liviu Radu, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală (SJML) Olt, afirmă că, într-adevăr, cel împuşcat a avut mare ghinion. „Alica, una mai mărişoară, a pătruns în victimă, în zona pieptului, a traversat inima şi s-a oprit în plămân. Omul acela a avut mare ghinion, altceva nu pot spune. În ceea ce ne priveşte aşteptăm şi noi date suplimentare de la anchetatori”, a declarat şeful SJML.

O altă suspiciune vine din povestea tragică trăită de cel care l-a împuşcat pe edil, Dan Fota, angajat al Spitalului Militar din Piteşti. În urmă cu câţiva ani, fiul său, în vârstă de numai şase ani, a murit împuşcat de aceeaşi armă. În timp ce un prieten un prieten mai mare se juca cu arma, aceasta s-a descărcat. Nu s-a întâmplat nimic atunci cu proprietarul armei, deşi a dovedit o crasă neglijenţă. Deşi a încălcat regimul armeilor şi muniţiilor, omul şi-a putut păstra arma după incident.

Revenind la victimă, deşi nu avea permis de port armă, mai mulţi vânători susţin că l-au văzut în mai multe rânduri pe edil cu arma în mână la vânătoare.

Primarul din Tătuleşti a murit sâmbătă după ce a fost împuşcat la o partidă de vânătoare unde participa nu ca vânător, ci ca gonaci. El a fost împuşcat în inimă de un bărbat din Piteşti. Medicii de la Ambulanţă care au intervenit pentru salvarea victimei nu au putut decât să constate decesul edilului. Înmormântarea acestuia a avut loc marţea trecută, primarul fiind condus pe ultimul drum de peste 1.000 de oameni. De la ceremonie nu au lipsit reprezentanţii autorităţilor judeţului şi colegii de partid, parlamentarii din Olt ai PSD şi mai mulţi primari nu doar din localităţile din apropiere, ci şi din alte zone ale judeţului.  

Poliţia a demarat cercetări pentru omor din culpă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here