ALERTĂ în OLT: Numărul cazurilor de gripă porcină s-a dublat. Ce măsuri au luat autorităţile

Alertă la nivelul autorităţilor oltene după ce numărul cazurilor de gripă porcină s-a dublat în ultimele zile faţă de situaţia statistică de săptămâna trecută, informează OLT-ALERT. Este vorba de şase persoane, trei din Slatina şi câte una din Balş, Comani (Drăgăneşti-Olt) şi Piatra Olt care au contactat virusul AH1N1, toate cazurile fiind cazuri confirmate de laboratorul Institutului Cantacuzino din Bucureşti. Direcţia de Sănătate Publică a judeţului a identificat şi persoanele cu care bolnavii au intrat în contact, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde sunt internaţi pacienţii, a luat măsuri pentru limitarea răspândirii virusului. În afară de cele şase cazuri confirmate alte 17 probe sunt în lucru la Institutului Cantacuzino.

Ultimul caz a fost confirmat de Institutul Cantacuzino din Capitală în urmă cu câteva ore. Este vorba de un pensionar cu handicap, în vârstă de 51 de ani, din oraşul Piatra Olt. Omul s-a prezentat la spital în data de 2 februarie cu febră mare care a debutat brusc, cefalee, astenie, tuse şi dispnee. În aceeaşi zi pacientul a fost internat şi, pentru că starea de rău nu ceda, în 4 februarie medicii i-au recoltat probe pe care le-au trimis la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Rezultatul a fost transmis luni, 8 februarie, acesta arătând că pacientul are gripă porcină.

Primul caz cu AH1N1 în acest sezon fost confirmat, în prima zi a lunii februarie, la un copil de şase ani din Slatina, elev în clasa zero. Virusul a fost contactat, apoi, de un salariat de 46 de ani, tot din Slatina, care a ajuns la spital 1 februarie, medicii din Bucureşti confirmând că este vorba de gripă porcină două zile mai târziu.

Gripa a apărut apoi şi în Balş, la un tânăr de 32 de ani. „Boala a debutat în 30 ianuarie, a fost depistată în 1 februarie şi în aceeaşi zi pacientul a fost internat. Pacientul suferea de cefalee, astenie, tuse, tulburări digestive, dureri în gât, dispnee. În ziua internării i-a fost recoltată proba, iar în 3 februarie s-a confirmat prezenţa virusului gripal tip A subtip H1”, au declarat reprezentanţi ai DSP Olt.

În aceeaşi zi boala era confirmată la o altă persoană din Slatina, în vârstă de 53 de ani, salariat, iar o zi mai târziu medicii de la Institutul Cantacuzino confirmau prezenţa virusului AH1N1 şi la o persoană de 61 de ani din Comani (Drăgăneşti-Olt).

Conform metodologiei de supraveghere în astfel de cazuri, Departamentul de Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul DSP Olt a declanşat imediat acţiuni de investigare asupra condiţiilor de îmbolnăvire, printre care se numără identificarea persoanelor cu care bolnavii au intrat în contact. Au fost identificaţi, aşadar, 20 de contacţi din sânul familiilor pacienţilor şi 43 de oameni cu care pacienţii au luat contact în colectivitate.

„Data fiind situaţia prezentă, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina va demara toate măsurile de limitare a răspândirii infecţiei în restul unităţii spitaliceşti. Nu am identificat posibilitatea contactului cu cazuri confirmate din import, iar bolnavii nu au părăsit localitatea de domiciliu”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică.

Toate persoanele care au intrat în contact cu bolnavii vor fi vaccinate antigripal şi vor rămâne sub supraveghere o perioadă de 10 zile, se mai arată în documentul citat.

Stocul de vaccin gripal la nivelul Depozitului Antiepidemic al DSP Olt cuprinde, în prezent, 100 de doze. Pentru limitarea extinderii infecţiilor virale, inclusiv gripa, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică recomandă populaţiei evitarea zonelor aglomerate şi a contactului cu persoane bolnave, evitarea schimbărilor bruşte de temperatură, folosirea batistei de unică utilizare pentru strănut şi tuse, respectarea unui regim sănătos de viaţă (alimentaţie bogată în legume şi fructe şi o ţinută vestimentară adecvată sezonului.

În afară de cele şase cazuri confirmate alte 17 probe sunt în lucru la laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here