Siminica Mirea: Legea prevenţiei în sănătate este extrem de necesară pentru populaţia României

În ciuda criticilor aduse Legii prevenției în sănătate, al cărei proiect a fost depus recent în Parlament de aleşii liberali, aceasta este una bună, extrem de necesară pentru populaţia României, a declarat, luni, co-preşedintele PNL Olt Siminica Mirea, argumentând că prevenția este cea mai eficientă metodă pentru asigurarea sănătății oamenilor.

„Prevenția este cea mai eficientă metodă pentru asigurarea sănătății oamenilor, iar această idee, şi nimic altceva, stă la baza proiectului de lege propus de PNL. Actul normativ presupune implementarea unui program complex de prevenție în sănătate care să le ofere oamenilor, gratuit, posibilitatea de a depista din timp bolile și a le putea trata mult mai ușor”, este de părere liderul liberalilor olteni.
Reacţia unei părţi a societăţii, în care se regăsesc şi adversarii politici ai PNL, la faptul că cei care refuză măsurile de prevenţie gratuită vor fi nevoiţi să suporte, ulterior, costurile tratamentelor, este, în opinia Siminicăi Mirea, o abordare greşită a subiectului.
„Proiectul prevede, bineînțeles, și opțiunea cetățenilor de a refuza examinările, asumându-și responsabilitatea pentru decizia lor. Toți cetățenii, asigurați sau nu, trebuie însă să beneficieze de prevenție gratuită în sănătate. PNL propune, prin această necesară lege, programe de prevenție finanțate de stat, accesibile tuturor cetățenilor pentru că au dreptul la sănătate. Iar statul are obligația de a le asigura acest drept, prin programe gratuite de prevenție”, a mai precizat Siminica Mirea.

Mai mulţi deputați liberali, printre care Alina Gorghiu, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga şi Horia Cristian au depus în Parlament un proiect de lege privind activitatea de prevenție în sănătate care prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenție pot fi obligați, ulterior, să suporte, parțial sau total, costurile tratamentelor bolilor.

Potrivit proiectului de lege care se află în dezbatere publică până la 1 martie, prevenția ar urma să se desfășoare în baza unei politici și a unei strategii pe termen mediu și lung, materializate sub forma unui program național de prevenție multianual, cu subprograme anuale. Toate aceste lucruri ar urma să fie aprobate de guvern  la propunerea unei entităţi ce se înființează prin această lege, Agenția Națională de Prevenție în Sănătate. care se va şi ocupa de acest domeniu, sub coordonarea Ministerului Sănătății. Finanțarea ar urma să se facă de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu pot fi mai mici decât 10% din fondurile publice alocate sistemului național de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here