Oltul, locul 3 pe ţară la gripă porcină. 7 cazuri noi în doar două zile. Câţi oameni a ucis virusul AH1N1

Medicii de la Institutul Cantacuzino Bucureşti au confirmat opt cazuri noi de gripă porcină în Olt, patru dintre ele fiind confirmate vineri, 19 februarie. În trei dintre cele opt cazuri este vorba de copii cu vârste cuprinse între doi şi patru ani. Oltul se află pe locul trei pe ţară în privinţa numărului de cazuri confirmate, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Din fericire, în Olt nu a murit nimeni, dar în ţară virusul AH1N1 a răpus 19 persoane.

Cazurile confirmate vineri de Institutul Cantacuzino din Capitală se referă la un copil de 2,4 luni, din Slatina, care nu frecventează colectivităţi de învăţământ ante-preşcolar, la un altul de 3 ani, tot din Slatina, care frecventează Grădiniţa cu program prelungit nr. 7, şi la o parsoană adultă, de 45 de ani, salariat la Pirelli Tyres România SRL Slatina. Copilul de 2,4 ani s-a prezentat marţi la spital, cu febră de 39,5 grade Celsius, care a debutat brusc, curbatură, mialgii, cefalee, tuse şi faringită. Miercuri au ajuns la spital ceilalţi doi pacienţi cumanifestări similare. În ziua internării tuturor le-au fost recoltat probe care au fost trimise la Institutul Cantacuzino. Rezultatele au sosit vineri, confirmând prezenţa virusului AH1N1. În aceeaşi zi a mai fost confirmat un caz de gripă generată de virusul gripal tip A subtip H3.

Cu doar o zi înainte alte patru cazuri fuseseră confirmate de medicii bucureşteni, la un copil de patru ani din Drăgăneşti-Olt, la o persoană de 51 de ani, din localitatea Curtişoara, la un tânăr de 29 de ani, pensionar cu handicap, şi la un pensionar din oraşul Scorniceşti.

În total, 31 de cazuri au fost confirmate, în Olt, de Institutul Cantacuzino. Direcţia de Sănătate Publică anunţă că nu există nici un deces până acum generat de această boală în judeţ şi că au fost identificate persoanele cu care bolnavii au intrat în contac, acestea urmând să fie vaccinate.Pentru limitarea extinderii infecţiilor virale, inclusiv gripa, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică recomandă populaţiei respectarea măsurilor de igienă individuală (spălarea pe mâini cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie), evitarea zonelor aglomerate şi a contactului cu persoane bolnave, evitarea schimbărilor bruşte de temperatură, folosirea batistei de unică utilizare pentru strănut şi tuse, respectarea unui regim sănătos de viaţă (alimentaţie bogată în legume şi fructe şi o ţinută vestimentară adecvată sezonului.

Dacă în Olt virusul AH1N1 nu a ucis pe nimeni, în ţară boala a răpus nu mai puţin de 19 oameni. 10 dintre victime au murit în săptămâna 8 – 14 februarie, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Numărul total de decese confirmate cu virusul gripei porcine A(H1)pdm09 a ajuns la 19.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi SARI, până la data de 16 februarie 2016 au fost confirmate cu laboratorul 378 de cazuri de gripă la nivel naţional. Dintre acestea, 319 sunt cazuri de gripă porcină (A, subtip H1 pdm09), 38 cazuri tip A, nesubtipate, 15 cazuri tip A, subtip H3, 6 cazuri tip B. Cei mai mulţi pacienţi infectaţi cu virusul gripei porcine locuiesc în Bucureşti – 163 de cazuri, Constanţa – 57, Olt – 24 de cazuri (plus cele până la 31 – n.r.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here