Instituţiile deconcentrate din Olt încalcă legislaţia privind transparenţa instituţională

Aproape toate instituţiile publice deconcentrate din judeţul Olt încalcă legislaţia care prevede măsurile privind transparenţa decizională, cu precădere la capitolul afişării informaţiilor de interes public utilizând mijloacele moderne. Deşi toate aceste instituţii au avut termen până în 17 martie să îşi adapteze site-urile la prevederile legislative din acest punct de vedere, situaţia s-a schimbat doar pe ici, pe colo.

Toate instituţiile publice trebuia să pună în aplicare memorandumul pentru creşterea transparenţei şi standardizarea afişării informaţiilor de interes public, adoptat în Guvernul Cioloş şi care avea termen data de 17 martie. Până la această dată instituţiile publice deconcentrate şi agenţiile guvernamentale trebuiau să uniformizeze site-urile, introducând toate informaţiile prevăzute de legislaţia care face referire la transparenţa instituţională, respectiv Legea nr. 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor și demnităților publice, OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, Legea nr. 233 din 2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, Legea Arhivelor Nationale şi Legea nr.109/2007 privind reutilizarea informațiilor din instituțiile publice.

„Afișarea informațiilor pe site se va realiza după următoarea structură, în format deschis (în acest scop va fi folosit ca document de referință ghidul pentru publicarea datelor deschise disponibil la adresa http://ogp.gov.ro), care va cuprinde trei secțiuni: I. Despre instituție; II. Informații de interes public: 1. Solicitări 2. Buget 3. Bilanț 4. Achiziții publice 5. Declarații de avere și interese 6. Situația drepturilor salariale și tipurile de beneficii 7. Formulare tip 7; III. Contact”, se arată în memorandumul semnat de mai mulţi miniştri, de şeful cancelariei Primului Ministru şi de viceprim-ministrul Vasile Dîncu.

La nivelul judeţului Olt, restructurarea site-ului pe această schemă a fost făcută, în termen, doar de prefectură, pe prima pagină a site-ului instituţiei fiind inserate toate link-urile secţiunilor la care se referă memorandumul.

În doar două luni de activitate, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a constatat, la nivelul a peste 200 de instituții centrale și locale respectarea neuniformă și incompletă a prevederilor minimale vizând afișarea de informații de interes public, stipulate de Legea nr. 544/2001, se arată în memorandum.

„Mai mult de jumătate din instituțiile analizate, nu aveau afișate pe pagina de internet bugetul pentru anul în curs sau bilanțul contabil pe anul anterior, cerințe expres menționate în legea cadru. Mai puțin de jumătate din cele 200 de instituții aveau publicate planurile anuale de achiziții, în luna ianuarie 2016, pentru anul trecut”, se mai precizează în document, ale cărui obiective sunt transparentizarea activității autorităților administrației publice centrale și a instituțiilor din subordinea/coordonarea acestora, în scopul eficientizării informării publicului și prevenirii corupției în sectoarele prioritare, creșterea accesului publicului la informațiile de interes public, îmbunătățirea proceselor de structurare a informațiilor și de comunicare a acestora în spațiul public, uniformizarea modului de aplicare a legislației din domeniul accesului la informații de interes public şi creșterea capacității autorităților publice de furnizare a informațiilor de interes public pentru cetățeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here