Primarul din Iancu Jianu, abuz în serviciu. Parchetul Olt a dispus reînceperea urmării penale

Primarul comunei Iancu Jianu, Dumitru Corbeanu, are grave probleme cu legea. Şefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, prim-procurorul Anca Anuţa, a dispus, recent, redeschiderea şi reluarea urmăririi penale împotriva sa într-un dosar penal în care Parchetul de pe lângă Judecătoria Balş dăduse neînceperea urmăririi penale. Edilul este acuzat că ar fi prejudiciat bugetul local al localităţii pe care o conduce cu aproape 900 milioane de lei vechi.

Concret, Dumitru Corbeanu este suspectat că, în calitate de primar al comunei Iancu Jianu, a semnat documente de plată în baza cărora primăria a virat în contul unei firme 89.298 lei, contravaloarea unor lucrări care în realitate nu au fost executate. Plăţile s-au făcut în cadrul a două contracte de lucrări încheiate cu o firmă din Slatina, SC Roco SRL, care şi-a luat sarcina de a amenaja un drum de acces la târgul săptămânal din comună, a unor alei şi a unei parcări în zona centrală a comunei. Cauza a făcut obiectul unui dosar penal deschis în 2012 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş. În 2013, procurorii au soluţionat dosarul 38/P/2012 prin NUP, soluţie menţinută de prim-procurorul acestui parchet prin Ordonanţa nr. 61/II/2/2014. Cele două soluţii au fost însă infirmate oficial, luna trecută, de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, care a dispus redeschiderea şi reluarea urmăririi penale în această cauză şi sesizarea judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Balş, „pentru a se pronunţa asupra legalităţii şi temeiniciei prezentei ordinanţe”.

„Prin transpunerea situaţiei de fapt în cadrul legal invocat, se constată că în cauză sunt incidente dispoziţiile art. 248 C.p. anterior, raportat la art. 13 cu 2 din Legea 78/2000, art. 289, alin. 1 C.p. anterior şi, respectiv, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu. În cazul de faţă, abuzul dîn serviciu s-a subscris modalităţii prin care învinuitul Corbeanu Dumitru, în calitate de primar al UATC Iancu Jianu, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu relativ la dispoziţiile Legii 273/2006 privind finanţele publice locale, ale Legii 215/2001 privind administraţia publică locală şi ale celorlalte dispoziţii legale mai sus enumerate”, se arată în ordonanţa prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

În document se arată că soluţia de neîncepere a urmăririi penale dispusă de procurorii bălşeni este criticabile întrucât nu s-a ţinut cont de mai multe aspecte importante în delimitarea infracţiunii de abuz în serviciu de contravenţie.

„Sub aspectul laturii obiective, fapta primarului Corbeanu Dumitru a fost săvârşită prin acţiune, respectiv îndeplinirea atribuţiilor de serviciu în mod defectuos, în sensul că a testat cu ştiinţă, în timpul derulării contractelor, în calitate de beneficiar, executarea unor lucrări în valoare totală 89.298 lei înscrise în mod fictiv în situaţiile de plată prezentate de constructor în vederea decontării şi semnând documentele de plată în baza cărora unitatea administrativ-teritorială pe care o reprezintă a decontat contravaloarea lucrărilor neexecutate, în scopul de a obţine avantaje patrimoniale pentru SC Roco SRL, prejudiciind prin aceasta interesele publice”, se mai arată în documentul citat.

În acest caz, în care sunt figurează şi alţi funcţionari din primărie, a fost sesizat judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Balş pentru a se pronunţa asupra legalităţii şi temeiniciei redeschiderii urmării penale în dosarul căruia procurorii din Balş îi pusdeseră punct cu NUP. Cauza face obiectul dosarului 621/184/2016 şi are termen de judecată data de 29 aprilie 2016.

Aceasta nu este singura cauză în care primarul din Iancu Jianu este implicat. Amănunte, într-o ediţie viitoare.

 

IJ2 IJ1

IJ3

IJ4

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here