Cristian Burci şi Ion Dinoiu scapă de arest în dosarul Romvag, fiind puşi sub control judiciar

Tribunalul Olt a respins, joi seară, propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă în cazul omului de afaceri Cristian Burci, Ion Dinoiu şi a celorlaţi trei inculpaţi reţinuţi în dosarul Romvag Caracal, Clara Clementina Gheocov, Vilson Stancu şi Denisa Turcu.

Toţi cei cinci inculpaţi au fost puşi sub control judiciar pe o durată de 60 de zile.

„Respinge propunerea procurorului din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Olt nr. 25D/P/2014 din 28.04.2016 de arestare preventivă a inculpatilor: – BURCI CRISTIAN-IONEL, – TURCU DENISA fostă Dumitrescu, – GHEOCOV CLARA CLEMENTINA, fostă Răducanu, – DINOIU ION; – STANCU VILSON, în prezent deţinuţi în Arestul IPJ Olt, ca neîntemeiată. În baza art. 227 alin. 2 C.p.p. rap la art. 202 alin. 4 lit. b C.p.p. Dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de inculpaţi, de la data de 28.04.2016 pâna la data de 26.06.2016 inclusiv, în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii BURCI CRISTIAN-IONEL, GHEOCOV CLARA CLEMENTINA fostă Răducanu, DINOIU ION, STANCU VILSON şi de la data de 29.04.2016 pâna la data de 27.06.2016 inclusiv în ceea ce o priveşte pe inculpata TURCU DENISA fostă Dumitrescu”, se arată în decizia Tribunalului Olt.

Pe durata controlului judiciar, inculpaţii trebuie sa respecte mai multe obligaţii. Ei trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea acestora, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de cate ori sunt chemaţi. De asemenea, instanţa a impus inculpaţilor ca pe timpul controlului judiciar să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar, să nu comunice unul cu celălalt direct sau indirect, pe nicio cale, să nu se apropie de martorii din acte şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect şi să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele lor de existentă. Magistraţii atrag atenţia inculpaţilor asupra nerespectării dispoziţiilor art. 215 alin. 7 C.p.p. în sensul că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.

Soluţia Tribunalului Olt nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

Procurorii DIICOT Olt au hotărât, miercuri noaptea, să îl reţină pentru 24 de ore pe omul de afaceri Cristian Burci, patronul ziarului Adevărul, în dosarul în care acesta este acuzat de devalizarea fostei fabrici de vagoane SC Romvag SA Caracal. Alături de el au mai fost reţinute alte patru persoane, printre care se numără şi Ion Dinoiu, fost director al societăţii şi candidat al UNPR la funcţia de primar al oraşului Caracal.

Potrivit procurorilor DIICOT, membrii grupului infracțional sunt bănuiţi că, în perioada 2006 – 2016, prin abuz în serviciu și delapidare, ar fi prejudiciat fosta fabrică de vagoane din Caracal cu 7.099.000 euro și 3.811.756 lei, iar prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile și evidențierea în documente contabile care au la bază operațiuni fictive ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 25.646.825 lei.

De asemenea, oamenii legii spun că importante sume de bani, care trebuiau direcționate către societatea respectivă, care era beneficiarul real, ar fi fost dirijate în mod fraudulos, către persoane fizice și societăți comerciale controlate de membrii grupului infracțional.

Martori în acest dosar sunt Marian Mitran (Caracal), Camelia Niţu (Caracal), Cătălin Cosmin Mănescu (Bucureşti), Constantin Lucian Pîslaru (Caracal). De asemenea, audiaţi au mai fost Viorel Barbu (Bucureşti), Ion Eugen Ştefan (Bucureşti), Ioana Daiana Strulea (Bucureşti), Mihai Danciu (Arad), Silviu Mitroi (Bucureşti) şi Dumitru Enache (Caracal).

Acuzaţiile aduse celor cinci inculpaţi:

BURCI CRISTIAN IONEL – constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, instigare la spălare de bani şi instigare la evaziune fiscală.

TURCU  DENISA (fost administratorul special al Adevărul Holding) – constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave,  spălare de bani, complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi instigare la evaziune fiscală.

GHEOCOV  CLARA  CLEMENTINA (fost director ROMVAG şi actual administrator special al Adevărul Holding) – aderarea la un grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

DINOIU  ION (fost director al Romvag) – aderarea la un grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

STANCU  VILSON (membru al CA la Romvag) – aderarea la un grup infracţional organizat, complicitate la delapidare, complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani.

DIICOT face precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here