Fostul primar din Deveselu, Gheorghe Beciu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul primar al comunei Deveselu în perioada 2000 – 2012, actual candidat al ALDE la aceeaşi funcţie, dar şi fosta contabilă a primăriei, Georgeta Florica Ignat, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în stare de libertate, pentru abuz în serviciu, infracţiune asimilată faptelor de corupţie. 

„La data de 28.04.2016, procurori ai secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Beciu Gheorghe din comuna Deveselu, judeţul Olt, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, asimilată infracţiunilor de corupţie, în formă continuată, prev. de art. 13/2 din Lg. nr. 78/2000, rap. la art. 297 alin. 1 C.p. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p. (35 de acte materiale), şi Ignat Georgeta Florica din aceeaşi localitate, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz  în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, în formă continuată, prev. de art. 13/2 din Lg. nr. 78/2000, rap. la art. 297 alin. 1 C.p. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p. (54 de acte materiale)”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Olt.

Fostul primar din Deveselu este acuzat de acordarea mai multor tipuri de sporuri care, în urm cercetărilor, s-a dovedit că au fost ilegale, prin aceasta Gheorghe Beciu prejudiciind bugetul cu peste 85.000 de lei.

„În fapt, s-a reţinut că inculpatul Beciu Gheorghe, în calitate de primar al comunei Deveselu, jud. Olt, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în perioada ianuarie 2008 – iunie 2012, în cursul a 36 de luni, a dispus în mod abuziv şi contrar dispoziţiilor legale, acordarea unor sporuri de dificultate (pentru 12 luni din cursul anului 2008), de dispozitiv (pentru 22 luni din perioada martie 2008 – decembrie 2009) şi sporuri pentru condiţii vătămătoare (pentru 32 luni din perioada august 2008- iunie 2012), cauzând un prejudiciu bugetului local al UATC Deveselu şi, totodată, obţinând un folos material necuvenit pentru sine şi pentru alţi angajaţi ai primăriei ce au primit sporuri ilegale, în sumă totală de 85 534 lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

În prezent, Gheorghe Beciu este funcţionar public în cadrul Direcţiei pentru Cultură OLt, unde deţine un post de consilier, fiind reîncadrat pe funcţie după ce a dat instituţia şi Ministerul culturii în judecată pentru a-şi reocupa locul de muncă pe care l-a ocupat înainte de a fi ales primar la comunei Deveselu. Contactat telefonic pentru un punct de vedere pe acest subiect, Gheorghe Beciu a declarat că nu ştie nimic în legătură cu trimiterea sa în judecată şi că se consideră nevinovat. Mai mult, fostul edil spune că dosarul în care a fost cercetat a fost clasat cu trei ani în urmă, cauza fiind redeschisă în urma unor aranjamente menite să îl împiedice pe el să nu mai candidaze la funcţia de primar.

„O primă plângere împotriva mea a fost formulată de actualul primar al comunei Deveselu la Curtea de Conturi. S-a întocmit dosar penal care în data de 31 ianuarie 2013 a fost clasat. Ulterior, în urma unor aranjamente, şi deţin documente în acest sens, dosarul a fost redeschis. Mi s-au făcut şi percheziţii în acest dosar şi nu s-a găsit nimic ilegal. Toată această poveste a apărut acum ca eu să nu mai candidez. De aceea a fost informată presa despre trimiterea mea în judecată, deşi eu nu am fost înştiinţat în nici un fel de o asemenea decizie”, a declarat fostul primar din Deveselu.

La rândul ei, contabila primăriei în perioada 2006 – 2012, este acuzată că a rambursat două credite bancare de nevoi personale direct din contul de trezorerie al instituţiei, ulterior neefectuând reţineri din salarii, aşa cum era normal.

„În cursul a 56 luni consecutive, prin întocmirea şi înaintarea documentelor contabile (ordine de plată), a dispus în mod abuziv plata ratelor la două credite de nevoi personale pentru sine şi pentru martora Criveţ Rodica, direct din contul de trezorerie al UATC Deveselu şi fără a fi reţinute din salariile aferente, cauzând un prejudiciu bugetului local al UATC Deveselu în sumă totală de 45 720 lei”, susţin procurorii.

În cauză au fost luate şi măsuri asiguratorii, fiind instituită măsura sechestrului asupra mai multor bunuri aflate în proprietatea inculpaţilor şi membrilor familiei acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here