DOCUMENT/Caracal: A luat-o Administraţia Ciocăzanu pe urmele Administraţiei Anghel?

16 comercianţi care desfăşoară activitate economică în Piaţa agroalimentară din Caracal înregistrează restanţe serioase la chirie. Cu toate acestea, nimeni din cadrul Serviciul Pieţe Târguri şi Oboare nu se deranjează să îi ia la întrebări pe datornici, aşa cum nimeni din cadrul primăriei nu se arată interesat de recuperarea creanţelor, lipsa de reacţie a factorilor de răspundere indicând o complicitate suspectă.

Cei 16 comercianţi înregistrează la chirie debite de peste 1,1 miliarde lei vechi, printre societăţile comerciale cu datorii dintre cele mai mari numărându-se SC Margezo Geomar SRL, care deţine două spaţii închiriate în baza contractelor 90/2014 (valabil până la 1 .10.2018) şi 35/2015 (cu valabilitate de patru ani, până la 5.05.2019), şi SC Com Predica SRL, cu un spaţiu închiriat conform contractului nr. 8/2014, valabil până la 5 februarie 2018. Toate cele trei firme, deţinute de familia Predica din Caracal (Predica Georgeta şi Predica F. Zoea), datorează Serviciului Pieţe Târguri şi Oboare peste 470 de milioane de lei vechi (mai precis 47674,69 RON). În ciuda debitelor, nimeni nu îi deranjează, firmele continuându-şi netulburate activitatea economică, deşi, după trei luni de la înregistrarea restanţelor, contractele de închiriere ar fi trebuit reziliate.

Printre datornici se numără şi SC Lactag SA, firmă din Piteşti, cu puncte de lucru în toate marile oraşe din sudul ţării, care deţine două spaţii comerciale şi care are debite în valoare totală de aproape de 280 de milioane lei vechi.

Toleranţa de care se bucură toţi aceşti datornici din partea autorităţilor caracalene ridică un mare semn de întrebare asupra relaţiei dintre chiriaşi şi primărie, în subordinea căreia s-a aflat până nu demult Serviciul Pieţe Târguri şi Oboare, şi, pe de altă parte, dintre comercianţi şi acest serviciu, care în prezent taie şi spânzură pe taxe şi chirii, având personalitate juridică. Să ilustrăm suspiciunea noastră cu un exemplu.

Una dintre firmele debitoare şi nederanjate de autorităţi, SC Robivet Farm SRL, care administrează o farmacie în piaţă şi care are o restanţă la chirie de peste 135 de milioane de lei vechi, aparţine lui Constantin-Cătălin Chesnoiu, soţul Cristinei Chesnoiu, fosta directoare economică a falitei SC IGO SA Caracal, pe locul lăsat liber de Artemiza Pisică, judecată în prezent pentru fraude economice în dosarul „FC Caracal”, alături de fostul primar al oraşului Gheorghe Anghel şi de fostul şef al SC IGO SA Caracal, Stelian Veselin. După ce scandalul IGO a dat pe margini şi după ce societate a intrat în faliment, Cristina Chesnoiu s-a bucurat de protecţia actualului primar al municipiului, Eduard Ciocăzanu, care a angajat-o în primărie pe postul de director economic, post ocupat înainte de Maria Tudor, judecată pentru delapidarea bugetului local alături de Gheorghe Anghel şi de alte 11 persoane. De curând, din motive necunoscute decât ei şi protectorului său, primarul, Cristina Chesnoiu a părăsit postul din primărie şi s-a angajat la SC Monte verde SRL, societate controlată de omul de afaceri de origine libaneză Henri Saouma, supranumit Rico, în prezent judecat de Tribunalul Dolj pentru evaziune fiscală.

Să mai spunem că şeful Serviciului Pieţe Târguri şi Oboare, Gabriel Ionescu, care ocupă acest post din toamna lui 2012, după alegerile locale de atunci, nu este doar amic al primarului Ciocăzanu, care l-a instaurat în funcţie, ci îi este şi rudă, după ce edilul-şef al Caracalului i-a cununat cumnatul.

Demn de precizat ar mai fi că, spre sfârşitul anului trecut, o comisie însărcinată cu verificarea diverselor activităţi ale primăriei a primit şi rolul de a controla activitatea serviciului condus de Gabriel Ionescu. Nici până azi membrii comisiei nu au ajuns cu un raport privind activitatea Serviciului Pieţe Târguri şi Oboare în Consiliul Local.

În acest context, unii dintre oficialii oarşului se întreabă dacă nu cumva actuala administraţie a luat-o pe urmele vechii administraţii, un soi de caracatiţă înfiptă bine în toate instituţiile subordonate primăriei care a şi devalizat bugetul local cu peste cinci milioane de lei.

OLT-ALERT prezintă lista completă cu chiriaşii debitori, contractele şi sumele restante.

tabel datornici

tabel datornici1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here